Hlavní obsah

Kovář bude bojovat o MS pod koučem, který po něm šlapal. Měl jsem štěstí, že jsem ho potkal, říká o Rulíkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi býval reprezentační jistotou a na turnajích evropské tour i světových šampionátech dlouhé roky neodmyslitelnou figurou. Jenže časy se mění, a tak 33letý útočník Jan Kovář za poslední dva roky přidal do svého hokejového životopisu jen tři reprezentační starty. Za vlády Kariho Jalonena zvládl jen loňské Švédské hry, teď ho na stejný turnaj povolal i nový šéf Radim Rulík.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Útočník Jan Kovář na trénink hokejové reprezentace před Švédskými hrami.

Článek

„Byl jsem zvyklý jezdit častěji, ale hrál jsem KHL a byl rád, že jsem odtamtud mohl na chvíli vypadnout a změnit prostředí. Nyní jsem blíž, i tak je dobré změnit prostředí, trochu si odpočinout a nasát novou atmosféru. Pořád rád jezdím,“ říká hráč švýcarského Zugu.

Po zpackané olympiádě v Pekingu se častěji u Kováře objevovala zranění a přicházely od něj omluvenky, naposledy loni v listopadu, když ho chtěl Rulík poprvé v sezoně vzít. „Teď by to mělo být fajn. Určitě nemládnu, ale cítím se dobře a doufám, že odehraju dobrý turnaj.“

V Zugu je pořád nejvytěžovanějším útočníkem, hraje v průměru 18 a půl minuty za zápas. Do Švýcarska za ním dokonce Rulík osobně přijel, aby společně probrali taktické věci, Kovář pro změnu s dětmi coby fanoušek vyrazil na prosincový zápas se Švédskem, který reprezentace odehrála ve Švédsku.

„Honzu znám dobře a jde mi o to, aby si vyzkoušel systém, který chceme hrát a abychom poznali, jak mu bude sedět a jak se mu v něm bude dařit, protože je to trochu agresivnější styl, než byl dříve,“ vysvětluje Rulík.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Plekanec a Jan Kovář během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Beijer Hockey Games 202.

Kovář si té proměny je vědom a kvituje ji. „Je to víc české, víc naše. Aktivnější hokej je nám bližší a diváci mají raději, když jdete vyhrát, ne jenom neprohrát,“ říká upřímně o někdejším Jalonenově defenzivním pojetí.

Teď se paradoxně vrací do reprezentace, kde se z řady jeho někdejších spoluhráčů stali Rulíkovi pobočníci a i samotného Rulíka zná od svých sedmnácti let, tedy půlku života. Býval jeho koučem v plzeňské juniorce, a když na to přijde při setkání s novináři zmínka, Kovář se lehce pousměje.

„Byl na nás tvrdej a pamatují si to všichni kluci, kteří tam byli. Nicméně měl jsem štěstí, že po mně tenkrát šel a chtěl ze mě jako juniora vymačkat maximum. To člověk ocení až později,“ řekne Kovář a dodá: „Byl tvrdý, ale férový.“

„To asi zůstalo,“ zareaguje následně Rulík.

Je jasné, že cílem celého „švédského testu,“ který započne ve čtvrtek soubojem s domácím celkem, je pro Kováře a vlastně i Rulíka květnový pražský šampionát. Sám Kovář si už zahrál na tom v roce 2015.

„Když se tenkrát všichni ptali, co to je Praha, tak jsem to moc nechápal. Pochopil jsem to až během či zpětně po turnaji. I teď je to lákadlo a všichni kluci, co tu jsou, by na tom turnaji chtěli být. Ale sami víte, jak to je. Záleží, kolik hráčů bude schopno přijet z Ameriky. Takže teď se musím soustředit na to, abych odehrál dobrý turnaj, udělal dojem a řekl si o šanci,“ vypráví Kovář.

Tak třeba to klapne teď i za čtvrtroku.

Reklama

  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán zítra 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán