Hlavní obsah

Krušný půlrok českého reprezentanta: Vážné rodinné problémy, psychický nápor ve Švédsku a švýcarské vysvobození

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za poslední půlrok vystřídal tři kluby ve třech různých soutěžích, až ve švýcarském Luganu má ale hokejový reprezentant Lukáš Klok zase radost z hokeje.

Dvakrát v sezoně měnil klub. Ve Švýcarsku má Lukáš Klok po půl roce zase radost z hokejeVideo: Sport.cz

 
Článek

Před sezonou musel na operaci kolene a ruky, přesto byl odhodlaný zabojovat na přípravném kempu Arizony o místo v NHL. Neúspěšně, odehrál jen čtyři duely na farmě v Tucsonu.

„Nemrzí mě, že to nevyšlo, udělal jsem maximum. Aspoň jsem poznal, jak to v NHL a AHL funguje," říká ostravský rodák, jenž se i kvůli vážným rodinným problémům rozhodl na konci října pro návrat do Evropy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Klok v dresu hokejové reprezentace.

Zájem o vítkovického odchovance a účastníka loňských ZOH v Pekingu projevily i špičkové extraligové kluby. „Moc jsem si jejich nabídek vážil, mou prioritou ale bylo zahraničí. Do Česka jsem se ještě vracet nechtěl," vysvětluje, proč nakonec podepsal se švédským Rögle.

Jenže angažmá v týmu z Ängelholmu, který v minulé sezoně vyhrál Ligu mistrů, bylo v podstatě už od samého začátku předurčeno k neúspěchu.

„Sice mě chtěl manažer, od kanadského trenéra Abbotta jsem ale od začátku dostal jasně naznačeno, že tudy cesta nevede. Že má jiné hráče, kterým věří. Bylo úplně jasné, že jsem odstavený, nesedli jsme si lidsky," přiznává Klok, jehož čas na ledě se postupně začal snižovat a přestal chodit na oslabení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Klok během tréninku hokejové reprezentace.

„Když se mi povedl zápas, stejně se to nikam neposunulo. Byl jsem z toho nesvůj. Když necítíte důvěru trenéra, tak to nejde. Navíc mi ani moc nevyhovoval styl hokeje. Rögle hrálo takové ometání puku. Když jsem chtěl něco vymýšlet, nelíbilo se jim to," tvrdí kreativní bek.

Situace v klubu se začala podepisovat i na jeho psychice. „Byl jsem odevzdaný. Věděl jsem, že ať udělám cokoliv, nic se nezmění. Bylo to těžké období i vzhledem k rodinné situaci. Doma špatně, hokej špatně," zoufal si Klok, jehož vedení přesto nechtělo pustit na přestup.

Nakonec se v polovině ledna po 11 odehraných zápasech dočkal a zamířil do Lugana. „Už jsem ani nepočítal, že to klapne. Jsem šťastný a nadšený, po půl roce mám zase radost z hokeje," usmívá se Klok, jenž v 10 duelech za nový klub zaznamenal čtyři góly a tři asistence.

Stal tak jedním z mála hokejistů, kteří si vyzkoušeli všech pět nejlepších evropských lig. „Ta švýcarská je opravdu hodně kvalitní. Po rozšíření počtu cizinců na šest se úroveň soutěže ještě zvedla. Strašně šikovní hráči na puku, herní systém mi sedí," libuje si Klok a pohodu si chce přenést i do reprezentace na Švédských hrách.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko