Hlavní obsah

Legendy v Praze. Hrdinové Kanadského poháru se sejdou po čtyřiceti letech

Praha

Půjde o unikátní setkání legend, které přesně před čtyřiceti lety senzačně srazily na kolena Kanadu v jejím hokejovém chrámu v Montrealu. Tehdejší českoslovenští reprezentanti, kteří na premiérovém Kanadském poháru porazili domácí výběr hvězd NHL 1:0 a pak s ním svedli i strhující finálové bitvy, se potkají v sobotu v pražské O2 areně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý vynikající brankář Jiří Holeček.

Článek

Budou vzácnými hosty přípravného duelu na letošní Světový pohár mezi Českem a Ruskem. „Rozhodli jsme se všechny pozvat a tak trochu s nimi to jubileum oslavit. Sraz mají v Síni slávy, kde jsou stejně prakticky všichni členy, a před zápasem pozdraví fanoušky z ledové plochy," říká manažer Jan Černý.

„Hrdinové Kanadského poháru dostanou i pamětní dresy, které jim trvale připomenou jejich úspěch," líčí mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund a připomíná, že podepsaná replika jednoho z dresů bude vydražena pro Nadační fond Ivana Hlinky.

Z 25 hráčů jich potvrdilo účast sedmnáct a dorazit slíbil i trenér Starší, 82letý asistent tehdejšího kouče Guta. Ten se bohužel, stejně jako hráči Dzurilla, Dvořák, Hlinka, Kajkl a Machač, jubilea nedožil. Chybět budou ještě Holík i oba slovenští bratři Šťastní, ti se museli omluvit ze zdravotních důvodů. „Je mi moc líto, že nemohu přijet, ale v duchu budu s vámi a přeji všem účastníkům radostné shledání," vzkázal na lůžko upoutaný Marián Šťastný.

Na tomto místě asi stojí za připomenutí soupiska Československa na Kanadském poháru 1976: Holeček, Dzurilla, Svitana - F. Pospíšil, Machač, Bubla, Kajkl, M. Dvořák, F. Kaberle st., Chalupa, Šandrik - Nový, I. Hlinka, Augusta, Ebermann, Jiří Holík, M. Šťastný, P. Šťastný, Martinec, J. Novák, B. Šťastný, Pouzar, Černík, Holý, Richter.

Reklama

  Česko - Slovensko dnes 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko