Hlavní obsah

Lener už není svazovým šéftrenérem. A znamená to Pešánův konec na střídačce Liberce

Praha
Aktualizováno

Po devíti letech končí ve funkci šéftrenéra hokejových reprezentací Slavomír Lener. Jeho nástupcem Výkonný výbor Českého hokeje na svém úterním zasedání zvolil Filipa Pešána, který působil dosud jako hlavní kouč a rovněž sportovní ředitel u extraligového Liberce. Z trenérské funkce u Bílých Tygrů Pešán odejde, jako sportovní ředitel ale zůstane. Jméno nového trenéra by měli Severočeši oznámit v nejbližších dnech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slavomír Lener.

Článek

Pešán byl současně jmenován generálním manažerem reprezentace do dvaceti let, kterou čeká na přelomu prosince 2019 a ledna 2020 juniorské mistrovství světa v Ostravě a Třinci. Jako šéftrenér Českého hokeje bude mít Pešán na starosti mimo jiné Akademie Českého hokeje nebo realizační týmy reprezentací v dalších mládežnických kategoriích.

„S Filipem Pešánem jsem o jeho zapojení v činnosti svazu již nějakou dobu jednal a jsem velmi rád, že jsme se domluvili," uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slavomír Lener.

„Vzhledem k jeho energii, zkušenostem a výsledkům, kterých dosahuje, nepochybuji, že naše spolupráce bude úspěšná a přinese výsledky. Její podrobnosti představíme na tiskové konferenci po skončení mistrovství světa na Slovensku," dodal Král.

Jednačtyřicetiletý Pešán vedl Liberec jako hlavní kouč posledních pět sezon a Bílé Tygry dovedl k titulu (2016) a dvěma stříbrným medailím (2017 a letos). Na juniorském světovém šampionátu v roce 2018 postoupil s dvacítkou do semifinále, kde Češi podlehli Kanadě a následně v boji o bronz domácím Spojeným státům americkým.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Liberce Filip Pešán.

Nyní na střídačce Bílých Tygrů končí. "Má motivace je stejná, jako když jsem před čtyřmi lety nastupoval do pozice sportovního ředitele a hlavního kouče Bílých Tygrů. Tehdy jsem chtěl udělat všechno pro to, abych vrátil můj srdcový tým na pozice, kam patří. Tentokrát se budu snažit pomoci celému českému hokeji, protože mi na něm velmi záleží," uvedl Pešán pro oficiální stránky Liberce.

"Samozřejmě i pro mě osobně je to další krok v mé kariéře. Jsem přesvědčený, že tato nová zkušenost mě posune zase o něco dál. V Liberci zůstávám v pozici sportovního ředitele a budu i nadále zodpovědný za složení týmu i jeho výsledky. Jsem rád, že i v tomto ohledu našly obě stany společnou řeč," potěšilo Pešána, jenž je s Libercem pevně spjat.

V klubu působil už v době aktivní hráčské kariéry a v roce 2009 se poprvé postavil na střídačku Bílých Tygrů. Tehdy se stal ve 30 letech nejmladším koučem v extraligové historii. V lednu 2015 se vrátil do pozice hlavního kouče Severočechů a zůstal jím až do letošního roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slavomír Lener.

Lener v roce 2010 krátce po jmenování do funkce svazového šéftrenéra sestavil se sportovním úsekem svazu proslulé desatero, v němž trenérům mládežnických reprezentací, manažerům i hráčům radil, jak zkvalitnit práci s mládeží na šech úrovních. Inspiroval se systém, který ještě o deset let předtím fungoval ve Švédsku.

Výsledky v praxi? Dvacítka se od té doby medaile na šampionátu nedočkala. osmnáctka jedné, stříbra v roce 2014.

Lenerovo desatero, které mělo pomoci českému hokeji
1. Trénink dynamiky a výbušnosti
2. Tlak do brány
3. Individuální trénink techniky - excelentnost, detaily
4. Přechod z obrany do útoku - rychlost, včasnost, aktivní zapojení obránce
5. Přechod z útoku do obrany - okamžité aktivní napadání všech pěti hráčů, tlak na kotouč "gap", ne systém 1-2-2 u mladšího dorostu
6. Fauly holí
7. Coaching - výchova individualit, nechat hráče tvořit
8. Komunikace
9. Trénink mimo led - denně
10. Škola, ostatní povinnosti

Lener však dění v českém hokeji neopouští. I nadále bude působit jako manažer rozvoje hokeje a věnovat se bude mimo jiné i mezinárodnímu programu mládežnických reprezentací.

Reklama

Související témata: