Hlavní obsah

Mrázek už se připojil k reprezentaci. V okruhu Jandačova zájmu pro MS i tři hráči z AHL

Praha
Aktualizováno

Už s brankářem Detroitu Petrem Mrázkem a obránci Davidem Musilem z Tucsonu a Janem Ruttou z Chomutova vstoupila česká hokejová reprezentace do pátého týdnu přípravy na květnové mistrovství světa. Příští týden se pak k mužstvu připojí bek Floridy Jakub Kindl s forvardem Philadelphie Jakubem Voráčkem. Kouč národního týmu Josef Jandač dnes zároveň povolal útočníky Magnitogorsku Jana Kováře s Tomášem Filippim, kteří dorazí rovněž příští úterý.

S hokejovou reprezentací už trénují Petr Mrázek a David MusilVideo: Sport.cz

 
Článek

Kovářovi s Filippim skončila klubová sezóna v neděli, kdy ve finále Kontinentální ligy podlehli se svým Mettalurgem 1:4 na zápasy Petrohradu. Sedmadvacetiletý Kovář, jenž vyhrál kanadské bodování play off KHL, zabojuje o pátou účast na MS, o tři roky mladší Filippi si zahrál na šampionátu jen loni v Moskvě. Musil, syn mistra světa z roku 1985 Františka Musila a vnuk legendy Jaroslava Holíka, hrál v nižší zámořské soutěži AHL. V seniorské reprezentaci se objevuje poprvé.

Bez posil, které se k mužstvu připojí příští týden, má Jandač aktuálně v kádru 31 hráčů. Tři z nich do Německa, kde Češi o víkendu sehrají dva zápasy s domácí reprezentací, nepojedou.

„Okruh hráčů, kteří s námi neodcestují, samozřejmě známe. Nechci ho teď ale říkat, kluci se to první dozvědí od nás. Rozhodneme se taky podle zdravotního stavu," prohlásil Jandač, kterého skolila chřipka, a tak pondělní trénink v pražských Holešovicích místo něj vedli asistenti Špaček, Kalous a Prospal.

Mrázek zápasy v Německu vynechá

Jedním z trojice hokejistů, kteří duely Euro Hockey Challenge s Německem vynechají, je Petr Mrázek. „Delší dobu nebyl na ledě, proto jsme se domluvili, že radši pořádně potrénuje a hrát bude až příští týden na Českých hrách v Českých Budějovicích," prozradil Jandač. Rutta s Musilem naopak odehrají obě střetnutí, útočník Roman Červenka minimálně jedno.

Trenéři zároveň bedlivě sledují vývoj prvního kola play off NHL, kde Chicago, Minnesota, Calgary a Columbus prohrávají 0:3 na zápasy a jsou tak na hraně vyřazení. Teoreticky by tak pro mistrovství světa mohli být k dispozici obránci Michal Kempný a útočníci Martin Hanzal, Michael Frolík a Lukáš Sedlák.

„Pozorně to monitorujeme, počkáme ale, až jednotlivé série skončí. Zatím je to otevřené," říká Jandač, který uvažuje i o třech hráčích z farmářské AHL, pakliže by jim skončila klubová sezóna. „V okruhu našeho zájmu jsou obránce Vojtěch Mozík a útočníci Jakub Vrána s Dominikem Simonem. Jirka Fischer (šéf reprezentačního skautingu) je viděl a ještě bude vidět hrát naživo," uzavírá Jandač.

Současné složení kádru hokejové reprezentace:
Brankáři:
Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL)
Dominik Furch (Omsk/KHL)
Petr Mrázek (Detroit/NHL)
Obránci:
Milan Doudera (Třinec)
Lukáš Klok (Vítkovice)
Jan Rutta (Chomutov)
David Sklenička (Plzeň)
Jakub Jeřábek (Podolsk/KHL)
Jan Kolář (Chabarovsk/KHL)
Jan Košťálek (Manitoba/AHL)
Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL)
David Musil (Tucson/AHL)
Adam Polášek (Novosibirsk/KHL)
Libor Šulák (Znojmo/EBEL)
Jakub Kindl (Florida/NHL)
Útočníci:
Petr Holík
Robert Říčka (oba Zlín)
Tomáš Hyka
Radan Lenc (oba Mladá Boleslav)
Dominik Kubalík
Jakub Lev (oba Plzeň)
Michal Řepík
Petr Vrána (oba Sparta Praha)
Michal Birner
Roman Červenka (oba Fribourg/Švýc.)
Jan Kovář
Tomáš Filippi (oba Magnitogorsk/KHL)
Robin Hanzl (Litvínov)
Roman Horák (Podolsk/KHL)
Lukáš Kašpar (Dynamo Moskva/KHL)
Robert Kousal (Davos/Švýc.)
Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL)
Jiří Sekáč (Kazaň/KHL)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)
Jakub Voráček (Philadelphia/NHL)

Reklama

Související témata: