Hlavní obsah

Nádherná trefa české hvězdičky. Osmnáctka i díky ní zdemolovala Finsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Adamu Benákovi roste českému hokeji velká naděje pro draft NHL v roce 2025. Šestnáctiletý útočník si mezi o rok staršími borci počíná jako mazák. V létě už byl jedním z klíčových hráčů na cestě osmnáctky ke stříbru na domácím Hlinka Gretzky Cupu, teď na další reprezentační akci zazářil nádherným gólem.

Foto: Profimedia.cz

Adam Benák táhl českou osmnáctku za stříbrem z domácího Hlinka Gretzky Cupu (foto ze zmíněného turnaje)

Článek

Svěřenci Davida Čermáka v americkém Plymouthu skvěle zareagovali na úvodní debakl 4:9 se Švédskem. Dalšího severského soupeře, Finsko, na Turnaji pěti zemí hráčů do 18 let smetli 5:0. Při skvělém týmovém výkonu vyčnívali brankář Břetislav Vystrčil, forvard Adam Novotný (1+2) a také právě plzeňský útočník Adam Benák.

Ten k asistenci na Novotného trefu přidal nádhernou gólovou tečku. Ve 45. minutě ujel finské defenzivě a ukázal zdravou drzost. Hokejku si dal mezi nohy a kličkou, kterou v NHL proslavili Marek Malík nebo Tomáš Hertl, se štěstím překonal soupeřova gólmana, jenž si na kotouč sáhl.

To však nezměnilo nic na tom, že Benákův gól na konečných 5:0 stál opravdu za to. Syn bývalého obránce Václava Benáka ukazuje ohromně vyspělé herní myšlení, ve kterém má oproti vrstevníkům výrazně navrch. Neuvěřitelně šikovné ruce ukázal už před rokem a čtvrt na World Hockey Challenge, neoficiálním mistrovství světa do 17 let, kde se prezentoval úžasným Michiganem.

Letos na začátku sezony dostal šanci i v plzeňském A-týmu, skok mezi dospělé pro něj byl však zejména kvůli slabším fyzickým parametrům ještě příliš rychlý. Šel tak pomoct juniorce k postupu do play off. Úkol splnil a Petr Kořínek si ho na poslední čtyři duely vytáhl do áčka. A rozhodně ho nenechal topit se ve čtvrté lajně, dal mu prostor mezi třinácti až sedmnácti minutami.

Benák si na extraligu pomalu zvyká. V deseti zápasech zapsal asistenci, na gól stále čeká. Nejblíže byl ve 41. kole proti Litvínovu, kdy dobře přečetl hru a ujížděl sám na Mateje Tomka, kterého skvěle vymíchal, jenže poté minul odkrytou branku.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Šestnáctiletý Adam Benák proti Litvínovu velkou šanci neproměnil.Video: Tipsport Extraliga / BPA

Na přelomu dubna a května se 16letý talent nejspíše může těšit na účast na svém prvním mistrovství světa hráčů do osmnácti let.

Reklama