Hlavní obsah

Velký rozdíl v kvalitě, připouští Rulík. Mistry světa za tři dny vytvořit nedokážu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moc pozitiv na hře českých hokejistů proti Švédsku se najít nedalo. To musel po porážce 1:4 připustit i hlavní trenér Radim Rulík. Úvodní duel Švédských her mu nastavil zrcadlo a poprvé v sezoně ukázal výrazně zdvižený prst. „Kvalita byla na straně soupeře,“ uznal zkušený 58letý kouč.

Sestřih zápasu Švédsko - Česko ze Švédských hokejových her v KarlstaduVideo: Český hokej

 
Článek

Karlstad (od našeho zpravodaje) - Rulík však také upozorňoval na rozdíl v úrovni švédské SHL a české extraligy. „Je v ní strašně moc nepřesných přihrávek,“ mínil trenér.

Odehráli jste zatím nejméně povedený zápas v sezoně?

Proti nám hrál fakt silný tým. Co jsem u týmu, ten rozdíl byl asi největší. Hra z naší strany nebyla optimální. Švédové nám toho moc nedovolili. Prvních dvanáct minut ještě bylo slušných, vstřelili jsme vedoucí gól.

Co se stalo potom?

Švédové výrazně přidali a tím pádem měli navrch. Byli prostě lepší, silnější, lépe bruslili. Už jsme na to nedokázali zareagovat. Neudrželi jsme se v útočném pásmu na kotouči, nepomohli jsme si přesilovkou, jen oslabení jsme sehráli slušně. V útočném pásmu jsme se skoro vůbec neudrželi. A v rychlosti jsme měli spoustu nepřesných přihrávek.

Je pravda, že přechod do útoku skoro neexistoval. Hráči hned přicházeli o kotouč.

No tak se podívejte na extraligu, tam to uvidíte. Nepřesných přihrávek je v ní strašně moc, přitom tady je tempo daleko vyšší. A jen se to tu dokresluje. Je to zkrátka o kvalitě hráčů.

Dala se vůbec nějak zastavit švédská mašina, která vás desítky vteřin točila v obranném pásmu?

Jo, kdybychom se jim vyrovnali bruslařsky. Ale pokud jsou pořád o krok rychlejší, je to o dost těžší.

Bylo na střídačce znát, že tým už nevěří v obrat?

To si nemyslím. Kluci se snažili. Neviděl jsem tam, že by něco podcenili nebo do toho nešli naplno. Zápas tyhle momenty přináší. Puky uskakují nebo jsou přihrávky nepřesné v dané rychlosti. Navíc určitou roli hraje, že spolu v tomhle složení hrají poprvé. Vůbec bych neviděl problém v přístupu. Musíme uznat, že kvalita byla na straně Švédů.

Mají tu ohromně silný výběr, možná nejsilnější za posledních několik let v Euro Hockey Tour, zatímco český tým se oproti předchozím turnajům výrazně obměnil. Projevilo se to?

Tenhle výběr jsme si zvolili, chtěli jsme zkusit i další hráče. V přípravě máme nějakou filozofii, soupeř samozřejmě taky. Každopádně my nemáme olympijské vítěze a mistry světa. Kdybychom je měli, asi by nastoupili. Já je tady nedokážu vytvořit za tři dny.

Jak vám tenhle zápas může pomoct do zbytku turnaje? Jistě vám toho spoustu ukázal.

Určitě. Trenérskému týmu i hráčům nastavil zrcadlo. Úroveň špičkových hokejistů v Evropě je významná a často to jsou hráči, kteří v NHL nebo na mezinárodní úrovni měli a pořád mají potřebnou kvalitu.

Reklama

  Česko - Slovensko dnes 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.