Hlavní obsah

Nedvěd vyprovokal Hadamczika, liberecký útočník je za odměnu v reprezentaci

PRAHA

Hokejová reprezentační sezóna se rozjíždí a nebude v ní chybět v prosinci čtyřicetiletý útočník Liberce Petr Nedvěd. Trenér Alois Hadamzcik ho pozval na zahajovací turnaj, kterým bude od 10. do 13. listopadu finská Karjala. V nominaci je celkem třiadvacet hráčů. Mezi nimi jsou dva nováčci. Obránce Marek Trončinský z Liberce a Jakub Petružálek z Chabarovsku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Za pár dní vše začne. Trenér Alois Hadamczik povede reprezentaci do další sezóny.

Článek

Nedvěd hrál za český národní tým naposledy v roce 1996 při Světovém poháru. “Samozřejmě jsem sledoval jeho výsledky, viděl jsem i poslední zápasy, je ve formě. Výkonnost Nedvěda mě vyprovokovala, tak jsem mu v pondělí zavolal. První jeho věta byla  - překvapil jsi mě. Druhá byla - překvapil jsi mě mile. Včera jsme měli schůzku a Petr je nadšený,“ řekl trenér Alois Hadamczik v úterý při představení nominace.

Je tedy možnost povolat Nedvěda i na mistrovství světa, i když hrál za Kanadu. „Je to první turnaj, záleží na výkonnosti a zdraví,“ přidal opatrně kouč.

„Pokud má hráč dva pasy, může reprezentovat zemi, ve které hraje čtyři sezóny. To se týká mistrovství světa, které se hraje pod hlavičkou IIHF,“ vysvětlil Martin Urban, generální sekretář Českého hokejového svazu.

Nominace na Karjalu
Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL),
Obránci: Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (oba Ufa/KHL), Marek Trončinský (Liberec), Martin Škoula (Omsk/KHL), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Lukáš Krajíček (Minsk/KHL), Martin Ševc (Färjestad/Švéd.),
Útočníci: Jakub Klepiš, Marek Kvapil (oba Dynamo Moskva/KHL), Jakub Petružálek, Petr Vrána (oba Chabarovsk/KHL), Petr Hubáček (Brno), Petr Koukal (Pardubice), Ivan Rachůnek (Sparta Praha), Martin Adamský (Třinec), Petr Nedvěd (Liberec), Aleš Kotalík (České Budějovice), Jiří Novotný (Astana/KHL), Zbyněk Irgl (Minsk/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Petr Vampola (Timra/Švéd.).

V sestavě na Karjalu jsou zástupci tří soutěží - třináct jmen z Kontinentální ligy, osm z extraligy a dva ze Švédska. Pozvání do reprezentace se nevyhnulo ani dvojici, která vládne statistikám Kontinentální ligy. Kanadské bodování vede Jakub Petružálek z Chabarovsku, který ve dvaceti zápasech nasbíral 26 bodů. Toho čeká také premiérový start za národní mužstvo, stejně tak jako Marka Trončinského z Liberce. Mezi brankáři je v Rusku na čele Jakub Štěpánek z Petrohradu, který dosáhl na procentuální úspěšnost 95,5.

„Petružálka jsem měl ve dvacítce, znám ho, udělal velký pokrok, v Rusku hraje velmi dobře, bylo by asi nespravedlivé ho opomenout a nedat mu šanci,“ pověděl Hadamczik a vyjádřil se i k druhému novicovi. „Trončinský je dobrý bruslař, dovede s pukem, je sice více ofenzivní, ale to je už na taktické poradě, je to určitě jeden z nejlepších beků z této věkové kategorie u nás.“

V nominaci nechybí ani druhý zástupce z dálného Chabarovsku - útočník Petr Vrána, kterému patří v kanadském bodování KHL třetí příčka.

Liberecký kapitán Petr Nedvěd oblékne i reprezentační dresfoto: ČTK/Radek Petrášek

V sestavě se na zahajovacím turnaji naopak neukáže Tomáš Rolinek, kapitán ze světového šampionátu z Bratislavy. Do Švédska a Finska neodletí také nejlepší střelec KHL Roman Červenka. „Rolinek mě požádal, jestli by mohl zůstat v Rusku, mají nového trenéra. Řekl mi to úplně na rovinu, ten kluk má tak velké srdce bojovníka, to se dá pochopit. Červenka má bolesti v tříslech, v Omsku je tlak, který ještě nezažil, chce se vyléčit, aby nemusel v sezóně marodit, “ vysvětlil Hadamczik.

Hráči se sejdou na reprezentačním srazu v úterý 8. listopadu a ve čtvrtek odletí na sever Evropy do Švédska. Novou sezónu začne bronzový tým z poslední mistrovství světa na švédské půdě, poté se poměří s úřadujícími mistry světa z Finska.

Výběry Aloise Hadamczika čeká v sezóně nejméně pětadvacet utkání, z toho minimálně sedm duelů před českými fanoušky. Sezóna 2011/2012 vyvrcholí mistrovstvím světa ve Švédsku a ve Finsku.

Celou sezónu budou hráči česká reprezentace nosit na dresu památku na tragicky zemřelé hokejisty Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka, kteří zahynuli při letecké katastrofě u Jaroslavle. „Na národním dresu bude výšivka, kde budou čísla hráčů a motiv srdce, který nejlépe charakterizuje, jak jsme si jich vážili,“ řekl Tomáš Král, prezident Českého hokejového svazu.

Zápasy českého národního týmu
10. listopadu: Švédsko - Česko (Švédsko - Örnsköldsvik)
12. listopadu: Finsko - Česko (Helsinky)
13. listopadu: Rusko - Česko (Helsinky)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

Hokej

Kanada - USA 6:4

Kanada ve finále mistrovství světa hokejistů do 18 let zdolala Spojené státy
NačítámNačíst další články