Hlavní obsah

Opor v NHL ubývá, o šanci si říká dravé mládí. Pomůžou reprezentaci zelenáči?

Praha

Časy se mění. Trenér hokejové reprezentace Josef Jandač otevřeně přiznává, že v zámoří vedle hráčů v NHL sleduje i ty v AHL; čili v nižší farmářské soutěži. Kdo připadá v úvahu?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bude slavit Tomáš Nosek další reprezentační gól?

Článek

MARTIN FRK (Grand Rapids Griffins, pravé křídlo)

Charakteristika: V zámoří kroutí už sedmou sezónu. Odchovanec karlovarského hokeje byl draftován Detroitem v druhém kole v roce 2012. Nikdy si ale za Rudá křídla nezahrál. NHL okusil až na začátku letošní sezóny, když si ho z listiny volných hráčů vzala Carolina. Za ni odehrál dvě utkání a poté přes waiver list opět putoval do organizace Red Wings, kteří ho obratem poslali na farmu do Grand Rapids. Zde ale viditelně ožil. Po boku Tomáše Noska září v druhé formaci Griffins. Momentálně je nejproduktivnějším českým hráčem, když ve 46 zápasech nasbíral 39 bodů za 20 gólů a 19 asistencí.

Zkušenost s reprezentací: Frk pravidelně reprezentoval Česko v juniorských výběrech. Hrál v týmech do 16, 18 a 20 let. Na start v seniorském výběru zatím čeká.

Problém: Stejně jako Detroit, i farmářský tým má veliké ambice. Na rozdíl od Rudých křídel jsou ale Griffins na pozicích zaručující play off. V Západní konferenci jim patří druhé místo, a pokud se nic neočekávaného nestane, postoupí do vyřazovacích bojů, což vzhledem ke květnovému mistrovství světa není zcela optimální. Navíc z osobního hlediska by Frk hrající na pravém křídle potřeboval hrát v prvních dvou formacích, aby uplatnil svůj střelecký instinkt. Jandač tak pravděpodobně dá přednost zkušenějšímu hráči z Evropy.

TOMÁŠ NOSEK (Grand Rapids Griffins, centr/levé křídlo)

Charakteristika: Po vydařené sezóně 2013/14 v Pardubicích zamířil do zámoří, kde jako nedraftovaný hráč podepsal smlouvu s Detroitem. Za něj si na rozdíl od Frka zahrál. Na přelomu roku 2016 nastřádal šest startů, poté ale putoval zpátky na farmu, kde strávil většinu své zámořské kariéry. S Frkem ale utvořil velmi sehrané duo. Pokud někdo z nich vstřelí gól, často mu na něj nahraje ten druhý. Noskova prozatímní letošní bilance je 43 utkání a 38 bodů (14+24).

Zkušenost s reprezentací: I Nosek hrával za českou reprezentaci do 20 let. Na šampionátu v roce 2012 v Kanadě dokonce dělal kapitána. Za Áčko si připsal devět startů, ve kterých vstřelil tři branky.

Problém: Je na tom stejně jako Frk. Ambice Griffinů v play off jsou veliké a při síle jejich kádru je reálné minimálně druhé kolo, které se bude hrát přibližně ve stejný čas jako mistrovství světa, jež začíná 5. května. Pro reprezentaci je to škoda, Nosek by mohl zahrát třetího i čtvrtého centra s defenzivními úkoly. Navíc je schopen hrát i na levém křídle.

VOJTĚCH MOZÍK (Albany Devils, obránce)

Charakteristika: Podobný příběh jako Nosek zažil o sezónu později i Mozík. Po povedeném ročníku v extralize zamířil jako nedraftovaný hráč do zámoří. Tehdejšího plzeňského beka si vybralo New Jersey, za které důrazný obránce nastoupil sedmkrát v NHL. Letos měl velkou šanci probojovat se do hlavního týmu, ale čtrnáct dní před začátkem soutěže byl z kempu poslán do Albany. Ve farmářském klubu pookřál. Svými výkony si vysloužil dodatečnou nominaci do Utkání hvězd. V něm ale nenastoupil pro zranění. Přesto si v zámoří vybudoval renomé.

Zkušenost s reprezentací: I Mozík prošel juniorskými výběry. Starty zaznamenal v reprezentacích do 19 a 20 let. S Noskem si zahrál na MS 20 v roce 2012. Za seniorskou reprezentaci nastoupil do 18 duelů, ve kterých nastřádal 8 bodů.

Problém: U Mozíka jsou největším problémem zdravotní patálie. Kvůli nim v tomto ročníku vynechal 9 střetnutí. Bude také záležet na tom, zda se Albany dostane do play off. Zatím figurují na hraně postupové osmičky. Do konce základní části ale zbývá Devils ještě 19 zápasů.

ANDREJ NESTRAŠIL (Charlotte Checkers, centr)

Charakteristika: Slávistický odchovanec byl draftován Detroitem v roce 2009. Nastoupil za něj ale jen třináctkrát. Proto ho vedení klubu umístilo před dvěma a půl lety na waiver, odkud si ho stáhla Carolina. U Hurikánů se dočkal mnohem většího herního vytížení. Na začátku letošní sezóny byli jeho spoluhráči i Frk a Michal Jordán. Šestadvacetiletý centr ale stejně jako Frk skončil na farmě, protože se nedokázal po vážném zranění zad dostat do optimální formy. V Charlotte se rozehrává a zatím má výbornou bilanci 10 bodů v 17 utkáních.

Zkušenost s reprezentací: Nestrašil prošel skoro všemi reprezentačními výběry od 16 po 20. Na start v seniorské reprezentaci zatím čeká.

Problém: Josef Jandač ho chtěl nominovat už loni na zářijový Světový pohár, Nestrašilova záda byla ale proti. Proto i v květnu záleží, v jakém zdravotním stavu hokejista bude a zda Checkers postoupí do play off. Naopak Carolina s velkou pravděpodobností bude ve vyřazovací části chybět.

Ostatní hokejisté, kteří připadají v úvahu:

Daniel Přibyl (centr, Stockton Heat) - Čtyřiadvacetiletý písecký rodák odcházel před sezónou ze Sparty jako ofenzivní eso. V tu dobu už ale laboroval se zraněným pravým kolenem. Nakonec musel na operaci zkřížených vazů, takže proto nastoupil jen do 29 utkání, v nichž nasbíral 15 bodů. Za seniorský národní tým zatím posbíral dva starty.

Dominik Simon (levé křídlo, Wilkes-Barre/Scranton) - Za mořem dokončuje druhou sezónu, ve které zatím příliš neoslňuje. Na rozdíl od té první neokusil start v NHL a navíc se na farmě Tučňáků trefil jen devětkrát. V bodování týmu mu patří až šestá pozice. Přesto by o něj Jandač stál. Nicméně Wilkes-Barre/Scranton kraluje Východní konferenci a velmi pravděpodobně tak postoupí do play off jako jeden z největších favoritů.

David Rittich (brankář, Stockton Heat) - V listopadu a prosinci plnil na farmě Calgary roli brankářské jedničky. Po novém roce ale začal chytat Američan Gillies a Rittich se stal dvojkou. Odchovanec Jihlavy, který do zámoří odešel po minulé sezóně v Mladé Boleslavi, zatím v AHL odchytal 19 zápasů s procentuální úspěšností zákroků 92,4%. Také vychytal čtyři čistá konta.

Jakub Vrána (levé křídlo, Hershey) - Jednadvacetiletý hráč už ví, jaké to je hrát v NHL. Talent letňanského hokeje se na pár zápasů, díky zranění několika opor, dostal do sestavy Washingtonu. Poté, co se uzdravily, zamířil zpět do Hershey, kde sezónu začal. V obou dvou týmech s ním počítali do prvních dvou formací, kde může uplatnit své střelecké nadání. Stejnou pozici měl i v juniorských reprezentacích.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko