Hlavní obsah

Po předkrmu se českým juniorům postaví Kanada, která získala na MS 27 medailí

Povedený nástup předvedli čeští hokejisté na mistrovství světa dvacítek. V Edmontonu si s Dánskem poradili a zvítězili 7:0. Na úvod pro sebevědomí ideální start. Jenže nejlehčí soupeř skupiny je minulostí. Před hráče se nyní na modrou čáru na začátku utkání postaví Kanada. Favorit turnaje a domácí mužstvo. Přichází vyšší liga.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Čeští hokejisté do 20 let se radují z branky proti Dánsku.

Článek

"Zvládli jsme to po všech stránkách, náš výkon byl konzistentní, neměli jsme tam žádné větší výpadky,“ řekl po utkání s Dánskem pro server hokej.cz spokojený trenér Miroslav Přerost, jenž dovedl hráče k přesvědčivé výhře, kterou sledovalo v hale Rexall Place 12 967 diváků. Skvělé číslo z pohledu českého hokeje, ale na šampionátu šlo po dvou dnech o nejnižší návštěvu.

Čeští reprezentanti pomaleji nabírali gólové obrátky. Zahajovací třetina jeden gól, v prostřední dva a v závěrečné čtyři trefy. Tři góly dali při plném počtu hráčů, tři v přesilovce, jeden v oslabení. Ale tím lehčí soupeři na turnaji skončili. Teď přichází Kanada, USA a Finsko.

Trenér hokejistů do dvaceti let Miroslav Přerostfoto: Právo/Jan Handrejch

„Kanaďané nastříleli Finům osm gólů. Také proto, že finský tým nastoupil příliš ustrašeně. Na naše hráče budeme apelovat, aby ukázali mentální sílu. Aby byli nebojácní,“ naznačil taktiku trenér, který bude muset hráče připravit na tlak kanadských fanoušků. Hala v Edmontonu má kapacitu téměř sedmnáct tisíc sedaček. A určitě bude plno.

Proti českému týmu se postaví Kanada, která v historii světového šampionátu dvacítek získala sedmadvacet medailí, z toho patnáct zlatých. Tolik jich nikdo jiný domů neodvezl. Češi jsou v tomhle porovnání skromnější - 2 zlaté, pět stříbrných a sedm bronzových.

Hlavně beze strachu, zní z české kabiny

„Za Kanaďany bude stát celý stadión, musíme s tím ale počítat a pořádně se připravit,“ ví moc dobře Tomáš Hertl, který Dánům vstřelil dva góly.

Na minulém šampionátu česká dvacítka obsadila sedmé místo. V základní skupině si připsala tři porážky a jednu výhru - 2:0 s Norskem, 3:6 se Švédskem, 3:8 s Ruskem a s Kanadou 2:7. Teď je tu obdobná situace. Základní skupina světového šampionátu. A ukázat na favorita není složité.

Radost hokejistů do 20 let po jedné z branek do dánské sítě.foto: Reuters/Dan Riedlhuber

„Máme dobrý tým, musíme hrát naplno proti každému soupeři. Ať se jedná o Kanadu nebo Lotyšsko. Musíme chodit pořádně do těla, být rychlí a dávat puky na bránu. Hlavně se však nesmíme bát. Náš tým vypadá hodně dobře,“ pověděl odhodlaně a sebevědomě Jakub Culek.

„Není to nic snadného. Pokusíme se někoho ze silných celků překvapit, potřebujeme k tomu maximální týmový výkon, obětavost a také kus štěstí,“ řekl Přerost už před mistrovstvím světa. Nyní ona chvíle nastává. Zápas Kanada vs. Česko začíná dnes v noci ve dvě hodiny ráno.

Reklama

Související témata: