Hlavní obsah

Poklona pro český ženský hokej: v zámoří už z nás mají respekt, zjistily Mrázová s Vanišovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na medaili ze světového šampionátu čekaly do roku 2022, z posledních dvou MS se však české hokejistky pokaždé vracely s bronzovou plackou, takže byly za Kanadou a USA nejlepším evropským družstvem. Útočnice reprezentace Kateřina Mrázová s Terezou Vanišovou samy cítí, jaké jméno si český ženský hokej za poslední dobu udělal. A že už se mu respektu a uznání dostává i ze zámoří.

V zámoří už z nás mají respekt, říkají hokejové reprezentantkyVideo: Sport.cz

 
Článek

Formát ženského MS je nastavený tak, že ve skupině A se potkává pět nejlepších zemí postavených na žebříčku IIHF a všechny postoupí do čtvrtfinále. Tam je doplní tři nejlepší družstva ze „slabší“ B skupiny. V ní dlouho působily i Češky, až loni poprvé hrály ve skupině A.

„Pro nás bylo hrozně těžké se probojovat do lepší skupiny. Když jsme vyhrály tu svou, šly jsme ve čtvrtfinále podle regulí turnaje na třetího z té lepší, a ne na pátého,“ přiznávala v pořadu Příklep na Sport.cz 31letá Mrázová, že současný systém jí nepřijde nejspravedlivější.

Příklep s českými reprezentantkami Kateřinou Mrázovou a Terezou VanišovouVideo: Sport.cz

Na dubnovém MS v americké Utice se ještě bude hrát podle stejného scénáře (Češky budou ve skupině A), od příštího MS v Českých Budějovicích však dojde ke změně a obě skupiny budou zhruba stejně vyrovnané tak, jak to platí u mužů. „Už posledních pět let bylo načase to změnit,“ míní Mrázová.

Kvůli současnému systému Češky dlouho neměly šanci poměřit síly s těmi nejlepšími národními družstvy na světě; s Kanaďankami a Američankami; neboť pravidelně na MS končily už ve čtvrtfinále. S USA se vůbec poprvé střetly až před dvěma lety na ZOH v Pekingu (ve čtvrtfinále prohrály 1:4), s Kanadou loni na MS (porážka 1:5 ve skupině).

„Předtím jsme se s nimi nikdy nepotkávaly. Je pro nás hrozně těžké, když proti těmto týmům celý život nehrajeme, tak jak je máme najednou porazit? Čím častěji s nimi budeme hrát, tím víc se můžeme zlepšovat,“ je přesvědčená 28letá Vanišová, že i konfrontace se zámořskými výběry Češkám pomůže.

Foto: Profimedia.cz

Kateřina Mrázová (v červeném) a Tereza Vanišová při vzájemném souboji Ottawy a Montrealu.

Stejně tak od roku 2024 zřízená zámořská PWHL, Profesionální ženská hokejová liga. V ní aktuálně působí pět Češek včetně právě Mrázové (Ottawa) s Vanišovou (Montreal).

„Tím, jak hrajeme v PWHL, k nám mají (Kanaďanky a Američanky) větší respekt,“ těší Mrázovou. S Američankami se navíc Češky utkají v přípravném utkání v Lake Placid krátce před dubnovým MS v Utice.

„Vědí, že jim hrajeme trošku do těla a že to s námi nebude úplně jednoduché,“ těší progres českého hokeje Mrázovou, která v Ottawě působí s další českou reprezentantkou, obránkyní Anetou Tejralovou.

Reklama