Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Češky vyprávějí o ženské NHL, tamních platech, ale i o nadávkách a zápasech s kluky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna hraje za Ottawu, druhá obléká dres Montrealu. Zvykají si, že na jejich zápasy chodí tisíce diváků, a teď jednu z nich dokonce čeká mač před vyprodanou Scotiabank Arenou v Torontu, která má kapacitu skoro 19 tisíc lidí a kde jinak hrají NHL zdejší Maple Leafs. Kateřina Mrázová a Tereza Vanišová patří mezi pětici českých hokejistek, které od Nového roku působí v PWHL, tedy Profesionální ženské hokejové lize. Jak soutěž funguje a kolik si hráčky vydělají, prozrazují reprezentantky v pořadu Příklep.

Příklep s českými reprezentantkami Kateřinou Mrázovou a Terezou VanišovouVideo: Sport.cz

 
Článek

Mrázová s Vanišovou uvítaly štáb Sport.cz v čele s moderátorem Honzou Homolkou v kabině ženské reprezentace v útrobách liberecké Home Credit Areny. Právě tam ve čtvrtek od 18 hodin vstoupí zápasem proti Německu do turnaje Euro Hockey Tour, jenž je i generálkou před mistrovstvím světa. To počátkem dubna hostí USA a Češky na něm budou obhajovat bronz. „Doufám, že se dostaneme zase do semifinále,“ říká Vanišová.

Aby se ale zaběhlé pořádky, kdy ženskému hokeji v dospělé kategorii jasně vládne Kanada s USA, konečně změnily, může dopomoct i nově vzniklá soutěž v zámoří. Rozběhla se počátkem roku, hraje ji šest týmů (Montreal, Ottawa, Toronto, Minnesota, Boston a New York) a po 24 kolech základní části čtveřice nejlepších postoupí do play off.

Foto: Profimedia.cz

Kateřina Mrázová (v červeném) a Tereza Vanišová při vzájemném souboji Ottawy a Montrealu.

„Je to sice ještě v plenkách, ale klobouk dolů, jak to všechno dali za krátkou dobu dohromady,“ říká Kateřina Mrázová, útočnice Ottawy, kde s ní hraje ještě obránkyně Aneta Tejralová a vede je tam i reprezentační trenérka Česka Carla MacLeodová. „Působí to hodně profesionálně a chodí i dost lidí, což je pozitivní pro ženský hokej,“ přidává Tereza Vanišová, útočnice Montrealu. Také ona má v klubu českou parťačku Dominiku Láskovou. Pátou Češkou v soutěži je Denisa Křížová z Minnesoty.

Když se Mrázová s Vanišovou střetly poprvé, přišlo na stadion v Ottawě osm tisíc lidí, na duel Montrealu v Minnesotě dorazilo ještě o pět tisíc víc a brzy se Vanišová dočká i zmiňovaného duelu v Torontu. „Hrají tam Američanky a Kanaďanky z jejich nároďáků, dá se to považovat za nejlepší ligu. Hraje se do těla, chodí diváci, takže každý zápas je zážitek,“ popisuje Vanišová.

Do těla? To dřív byla u žen zapovězená věc, jenže časy se mění. „Můžeme hrát do těla, když je to u mantinelu a je to souboj o puk. Za mě je to lepší, pak nejsou zbytečné fauly hokejkou, jako je hákování či podražení. Můžeme se k tomu postavit tělem a kotouč správně odebrat,“ míní Mrázová. „A je to i zajímavější pro diváky, když holky do sebe jdou,“ přidá Vanišová.

Jak už název soutěže napovídá, hokejistky jsou profesionálky. Platový strop každého klubu je přitom 1,2 milionu dolarů (okolo 28 milionů korun).

„Hráčky jsou rozdělené do platových kategorií. Tréninkové hráčky (nehrají zápasy) mají minimum 15 tisíc dolarů. Nejvyšší výplaty, do kterých my úplně nevidíme, jdou přes 100 tisíc dolarů za sezonu, která trvá šest měsíců. To už jsou pěkné peníze. Je to udělané tak, aby všechny holky, co jsou v týmu, nemusely pracovat a věnovaly se hokeji, což náš sport zase posouvá dál,“ říká Mrázová.

Průměrná mzda hráček se pak pohybuje okolo 40 až 50 tisíc dolarů hrubého. „V provincii Québec ale máme vysoké daně okolo 50 procent, takže půlka vyfičí pryč,“ upřesňuje Vanišová, jejíž Montreal zatím ligu vede.

V pořadu Příklep ale hráčky vzpomínaly také na své začátky v klučičích týmech, protože třeba Mrázová hrávala za Kolín s dnes extraligovým útočníkem Jaroslavem Vlachem, Vanišová zase v Písku s Miroslavem Indrákem, hráčem Plzně. Mimochodem za tamní Škodovku hraje i její snoubenec Adrián Holešinský.

Obě reprezentantky v pořadu Příklep i upřímně popisují, jaké nadávky a předsudky si musely coby začínající hokejistky vyslechnout.

Hokejové sestřihy, analýzy, zajímaví hosté ve studiu Sport.cz.

Pusťte si Příklep třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.