Hlavní obsah

Přerost u dvacítky končí. I tak tvrdí, že poslední dva roky byly inspirativní

Trenér české hokejové „dvacítky" Miroslav Přerost považuje páté umístění na šampionátu za úspěch a až na výjimky byl s hrou českého týmu spokojený. Za vzor ostatním hráčům dal útočníky z elitní formace Dmitrije Jaškina a Tomáše Hertla. Po třech letech, kdy nasbíral s týmem jedno sedmé a dvě pátá místa, trenér Přerost končí. Mrzí ho, že jeho éře schází medaile

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přerost bude přes svůj konec u reprezentační "dvacítky" na svazu pokračovat.

Článek

„Naším cílem bylo čtvrtfinále, ale ne vždy se týmu postup podaří. Je velmi složité se do čtvrtfinále dostat. Letos se tam nedostali například Finové. Nám se do něj sice postoupit podařilo, ale bohužel jsme narazili na výborný tým USA, který v semifinále smetl Kanadu stejným způsobem jako ve čtvrtfinále nás. S pátým místem jsem tedy nakonec spokojen," řekl Přerost spolupracovníkovi ČTK.

Dojem z turnaje pokazil čtvrtfinálový debakl s Američany 0:7, po kterém prý bylo složité motivovat tým k zápasu o konečné umístění. Češi jej ale nakonec zvládli a podruhé na turnaji porazili Švýcarsko. „Vysoká porážka na hráčích zanechala stopy, takže jsme s nimi museli hodně komunikovat a ulehčit jim v této situaci," přiznal Přerost.

Velkým problémem českého výběru v Ufě byl vysoký počet vyloučených hráčů. Mladí Češi na turnaji inkasovali 52 menších trestů, což bylo nejvíce ze všech. V oslabení inkasovali jedenáct branek, hned pět poté v klíčovém čtvrtfinále s USA.

„Nedisciplinovanost může pramenit z řady aspektů - únavy, kondičních nebo i psychických problémů. Když se danému hráči nedaří, klidně může přijít nečekaný zvrat. Na odstranění tohoto neduhu je třeba nadále pracovat," uvedl Přerost.

Prvotní nejistota v brankovišti vyřešena

Loni v Edmontonu byl jasnou brankářskou jedničkou Petr Mrázek. Nyní mělo mužstvo dva vyrovnané gólmany. V úvodním zápase se Švédy dostal šanci Matěj Machovský, ale v dalších duelech už v brance začínal Patrik Bartošák. „Nevěděli jsme do poslední chvíle, kdo bude jedničkou. Začínal Machovský, ale ve druhém utkání dostal šanci Bartošák a chytil ji za pačesy. Podle mě odchytal turnaj ve velmi dobrém stylu," řekl Přerost.

V českém týmu se nejvýrazněji prosazovala elitní formace, ve které hráli Dmitrij Jaškin, Tomáš Hertl a Tomáš Hyka. Postarali se o osm z šestnácti vstřelených branek. Přerost ale jednotlivé hráče nechtěl konkrétně hodnotit.

„Myslím si, že jsme byli bojovné mužstvo s charakterem. Hráči splnili naše požadavky. Někomu se dařilo více, někomu logicky méně. Musím ale vyzdvihnout Hertla s Jaškinem. Oba jsou špičkoví profesionálové a časem se k nim mohou vypracovat i další členové tohoto kádru," uvedl reprezentační kouč. Litoval ale, že v týmu neměl elitního hráče, který by byl schopen na turnaji nasbírat dvanáct třináct bodů. „Bez něj se jen těžko můžeme prát o medaile," řekl.

Méně gólů než Češi daly jen dva týmy

Před turnajem se hovořilo o české útočné síle, která podle Přerosta splnila očekávání. I když méně branek než Češi na turnaji nastříleli jen Němci a Lotyši, dva nejslabší týmy. „Podle mého se (útočná síla) projevila, nemůžu si na to stěžovat. Vždyť jsme vyhráli čtyři zápasy z šesti. V utkání proti USA jsme sice branku nevstřelili, ale šancí a střel jsme měli dost. Naproti tomu Američané své příležitosti využili," pokrčil rameny Přerost.

Po skončení turnaje i přes svůj konec u reprezentace nostalgii necítil. „Musím říct, že poslední dvě sezóny u týmu pro mě byly inspirativní. Společně jsme prožili spoustu věcí, ale počítají se medaile, které jsme bohužel nezískali," uvedl devětačtyřicetiletý trenér, který by měl i nadále pokračovat na hokejovém svazu, kde působí jako šéftrenér. „Pracuji u akademií, což mě ohromně baví. Rád bych pokračoval i v trénování, protože to k tomu prostě patří," dodal Přerost.

Reklama

Související témata: