Hlavní obsah

Česko - Rakousko 2:1Převaha, ale šichta. I tak národní tým vyhrál také šestý přípravný zápas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Byl to místy drtivý tlak, jenže góly dlouho nepřinášel. I tak nakonec hokejová reprezentace vyhrála i svůj šestý přípravný zápas před mistrovstvím světa, když v Brně porazila Rakousko těsně 2:1. A i skóre ukazuje, že po čtvrteční exhibici 6:0 to tentokrát byla šichta. Vítěznou trefu zaznamenal David Tomášek. Nyní dostal tým den volna, v Brně se sejde znovu v pondělí vpodvečer a v týdnu ho pak čeká i generálka na šampionát v podobě turnaje Euro Hockey Tour.

Kdo bude chytat za Česko na mistrovství světa? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Oproti čtvrtečnímu klání nastala v české sestavě řada plánovaných i vynucených změn, chyběli kupříkladu zranění Červenka, Jiříček či Horák, ale aktivní pojetí ze hry reprezentace hned v úvodu nevymizelo.

Znovu si slušně vedli Hyka se Sedlákem, které tentokrát doplňoval Kaut. Ten dokonce v přesilovce nasměroval přihrávku na volného Sobotku, jenž však zblízka neuspěl. Podobně jako v osmé minutě Tomášek, jehož ránu rakouský brankář Kickert vyrazil, aby z brejku šli Rakušané překvapivě do vedení.

Jen o malou chvíli později byl zápas – dle jarní tradice ve zdejších hokejových luzích a hájích – přerušen kvůli díře v ledu a po zhruba půlhodině se mohlo pokračovat. Čechům pár minut trvalo, než se dostali zpět do tempa. Avšak nakopla je přesilovka ve 23. minutě, a byť ji nevyužili, tak vzápětí přišla druhá, kdy se po zdařilé kombinaci trefil Chlapík.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Utkání mezi Českem a Rakouskem bylo přerušeno kvůli problémům s ledem

Skóre mohl později převrátit na českou stranu Hyka, ale zblízka trefil jen připravenou Kickertovu lapačku. Před koncem druhé třetiny hráli domácí početní výhodu 5 na 3, přičemž absolutní „gólovku" měl Chlapík, Kickert ale proti němu vytasil bravurní zákrok. Vyčapal ho rovněž na počátku třetího dějství, kdy hráli Češi další přesilovku.

„Hokej je hra, ve které musíte proměňovat šance, chcete-li vyhrát. To byl rozdíl oproti čtvrtku. Měli jsme příležitosti, ale nedávali góly. Jejich brankář odehrál skvělý zápas," řekl kouč Kari Jalonen.

Čím víc se blížil závěr základní části, tím víc sílil tlak domácího týmu. Češi Rakušany častokrát zamkli v pásmu, točili, až z toho v 52. minutě byl konečně gól. Sedlák přenechal Ščotkovi, který stříleným pasem našel volného Tomáška, jenž zblízka usměrnil puk za Kickerta.

Těsný náskok už Češi udrželi.

"Zase jsme se dozvěděli o hráčích spoustu informací a musíme se rozhodnout, kdo bude pokračovat. Více ale budeme vědět během neděle," řekl Jalonen, jenž zvažuje povolání některých finalistů. O konkrétních jménech ale nemluvil.

Falešné pozvání do reprezentace? Oblíbený vtip v hokejových kabinách tématem v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Euro Hockey Challenge v Brně:
Česko - Rakousko 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 28. Chlapík (Černoch, Lenc), 52. Tomášek (Ščotka, L. Sedlák) - 8. Strong (Neubauer, Ganahl). Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 4:8. Využití: 1:0. Diváci: 3392.
Česko Hrubec - Kempný, S. Svozil, Košťálek, T. Dvořák, Ščotka, Jordán, Kučeřík, Němeček - Tomášek, Sobotka, Chlapík - Hyka, L. Sedlák, M. Kaut - Lenc, M. Kovařčík, Flek - O. Beránek, Černoch, H. Zohorna. Trenér: K. Jalonen.
Rakousko: Kickert - Reinbacher, Strong, Zündel, Lindner, Nickl, B. Wolf, Kirchschläger, Wimmer - Neubauer, Haudum, Ganahl - Thaler, Baltram, Huber - Feldner, Achermann, Schwinger - Kraus, Maxa, Romig. Trenér: Bader.
Přípravné hokejové zápasy:
Trenčín: Slovensko - Německo 3:4 v prodl. (1:0, 2:3, 0:0 - 0:1)
Branky: 18. a 28. Regenda, 21. Pánik - 23. a 40. Fischbuch, 40. a 62. Moritz Müller.
Umea: Švédsko - Finsko 6:2 (1:0, 3:2, 2:0)
Branky: 40. a 53. P. Karlkvist, 7. Linus Johansson, 27. I. Brännström, 39. Rasmussen, 53. A. Petersson - 24. K. Kapanen, 30. H. Pesonen.
Frederikshavn: Dánsko - Norsko 5:2 (2:0, 0:1, 3:1)
Branky: 7. M. Lauridsen, 9. Kjaer, 41. Asperup, 54. L. Andersen, 55. N. Jensen - 24. a 47. Salsten.
Riga: Lotyšsko - Švýcarsko 5:1 (1:1, 1:0, 3:0)
Branky: 15. Andersons, 28. Abols, 42. Ločmelis, 52. Tumanovs, 57. M. Dzierkals - 4. Corvi.
Cergy-Pontoise: Francie - Slovinsko 2:1 (0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)
Branky: 55. a 62. Fabre - 2. Gregorc.

Reklama