Hlavní obsah

Proti Finům jsme byli unavení. Rusy ale máme přečtené, ujistil kouč dvacítky Přerost

EDMONTON

Čeští hokejisté nedokázali navázat na vítězný zápas s USA a ve svém posledním utkání základní skupiny B juniorského šampionátu v Kanadě podlehli Finsku 0:4. V zápase českému týmu chyběli tři zranění hráči a v oslabené sestavě, navíc den po náročném zápase s Američany, nedokázali čeští mladíci držet se soupeřem krok.

Foto: Todd Korol, Reuters

Brankář Petr Mrázek zasahuje proti střele, kterou vyslal Teemu Pulkkinen.

Článek

"Nebyl to nedostatek motivace, ale velká únava, co rozhodlo o osudu utkání," potvrdil novinářům trenér Miroslav Přerost. "Zápas s USA nás stál strašně moc sil, bohužel se nám zranilo trio hráčů, někteří hráli se sebezapřením... A proti tak silnému soupeři nám v oslabené sestavě chyběly síly," dodal Přerost.

Čeští mladíci od úvodu za soupeřem zaostávali. "Byl tam opět špatný vstup do zápasu. A máme samozřejmě tady na turnaji problémy s množstvím faulů. Snažíme se to u hráčů korigovat, ukazujeme jim video, ale některé fauly vyplývaly i z únavy," připustil Přerost. "Nezbývá než věřit, že v rozhodujícím zápase ve čtvrtfinále ty fauly dělat nebudeme a budeme mít více možností hrát pět na pět," dodal.

Trenér hokejistů do dvaceti let Miroslav Přerostfoto: Právo/Jan Handrejch

Porážka znamenala pro český výběr konečné třetí místo ve skupině. Hned po utkání se tým přesunul do Calgary, kde ho ve čtvrtfinále v noci z pondělí na úterý od 3:00 SEČ čeká obhájce prvenství Rusko. Přerost ze silného soupeře, který bude velkým favoritem, ale nemá obavy.

"Můžeme překvapit"

"Je možná dobře, že budeme hrát proti silnějšímu soupeři, že můžeme překvapit. A je to možná i taková větší výzva, že hráči budou daleko víc motivovaní," věří Přerost.

Evropského soka mají navíc trenéři přečteného, v sezoně s ním sehrál český výběr hned několik utkání. "Máme přečtenu jejich hru, známe jejich nejlepší hráče, přesilovky, takže v tomto směru máme dostatek informací, abychom se na čtvrtfinále dobře připravili," prohlásil Přerost.

Českobudějovický útočník Lukáš Sedlák sice zatím na turnaji neskóroval, pro tým ale odvádí cennou práci v obranné činnosti. Je jedním z hráčů, kteří jsou určeni pro hru v oslabení a proti Finsku si tuto herní činnost vyzkoušel mnohokrát. Čeští mladíci jsou ostatně v dosavadním průběhu turnaje jeho vůbec nejtrestanějším účastníkem.

"Oslabení se nám sice dařila, ale nedá se čekat, že v oslabení budeme dávat branky. My těch oslabení hrajeme hodně a to pak bere sílu celému týmu," připomněl Sedlák zatím největší bolest českého týmu na šampionátu.

"Už podruhé na tomto turnaji se stalo, že jsme nedali gól. Když už jsme v zápase začali hrát lépe, přišlo další hloupé vyloučení, které nás zase srazilo dolů, a takhle to bylo vlastně po celý zápas," připomněl Sedlák.

Předchozí zápas s USA vzal českým hokejistům mnoho sil, mladý útočník ale vidí příčiny matného výkonu i v psychice hráčů. "Spíše jsme se uspokojili, že už máme čtvrtfinále jisté," přiznal otevřeně. "Už tam prostě nebylo tolik emocí a nepodařilo se nám navázat na předchozí výkon proti Američanům," dodal Sedlák.

Věří ale, že proti Rusku už bude celé mužstvo opět stoprocentně fungovat. "Jsme spokojeni, že jsme postoupili do čtvrtfinále, a teď se musíme dobře připravit na dalšího soupeře. Chceme porazit každého, takže je úplně jedno, kdo to je," uzavřel odhodlaně Sedlák.

Reklama

Související témata: