Hlavní obsah

Radikální změna, mužem číslo 1 u hokejové reprezentace už nebude Pešán! Kdo ponese největší zodpovědnost?

Aktualizováno

Po zpackaném vystoupení na letošním mistrovství světa po takové změně mnozí tuzemští hokejoví odborníci volali. Včetně třeba mistra světa z roku 1985 a trojnásobného vítěze Stanley Cupu Jiřího Hrdiny v rozhovoru pro Sport.cz. A tuzemský hokejový svaz se k radikálnímu kroku u A reprezentace opravdu odhodlal! Od nové sezony už nebude mužem číslo 1 u národního týmu hlavní trenér Filip Pešán, nýbrž generální manažer Petr Nedvěd.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Je vám to vše jasné? jako by se ptal s fixkou v ruce kouč FIlip Pešán.

Článek

Zejména v zámoří běžná věc, že za nominaci a logicky následně i výsledky na turnaji nese hlavní odpovědnost generální manažer, který tým skládá a nominuje do něj hráče podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

V Česku věc nevídaná, v tuzemsku měl naopak hlavní slovo reprezentační trenér. Ale to už je ode dneška minulostí. Na úterním zasedání o tom jednomyslně rozhodl mimořádný výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje. Český hokej v tomto ohledu přechází na kanadský styl.

Neznamená to, že by Pešán se svými asistenty Martinem Strakou, Jaroslavem Špačkem a trenérem brankářů Zdeňkem Orctem u národního týmu skončili. Ne, pro příští sezonu zůstávají dál. Jen prostě nad nimi bude stát Nedvěd, jehož pravomoci v pozici GM radikálně vzrostou. Ponese zodpovědnost nejen za nominaci hráčů, ale i za složení realizačního týmu.

„O přechodu na zámořský model diskutujeme již několik sezon a jsem rád, že výkonný výbor, stejně jako členové stávajícího realizačního týmu tento návrh podpořili," prohlásil prezident ČSLH Tomáš Král.

Pro takový model se vyslovilo všech 11 členů výkonného výboru svazu. Tedy včetně Jaromíra Jágra.

Foto: Jan Beneš / Český hokej

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd.

„Ze všech rozhovorů, které jsem v tomto směru vedl, je zřejmá vůle ke spolupráci a ochota k ní v maximální míře přispět," dodal Král.

Jak bude nový model vypadat? Nominace budou vznikat ve spolupráci Nedvěda s Pešánem a jeho asistenty s tím, že rozhodující slovo vždy bude mít generální manažer. Pešán se Strakou a Špačkem se budou věnovat především vedení tréninků, sestavě a koučování mužstva při utkáních.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Filip Pešán (vpravo) v diskuzi se svým asistentem Martinem Strakou.

Skladba kádru však půjde za Nedvědem. To on už bude vybírat pro únorový vrchol sezony, kterým jsou ZOH v Pekingu. „Ještě v průběhu prázdnin bychom rádi uspořádali schůzku s hráči, kteří připadají v úvahu pro nominaci na olympijský turnaj," poodhaluje Nedvěd, byť ještě nebylo rozhodnuto, jestli se turnaje pod pěti kruhy budou moci zúčastnit i hráči z NHL.

Stejně tak tomu bude i v květnu při mistrovství světa v Tampere a Helsinkách.

Pešán nové skutečnosti přijímá, nebere to nijak osobně. „Naším úkolem bude spojit síly, abychom na obou turnajích uspěli a jsem přesvědčen, že nové rozdělení pravomocí a zodpovědnosti k tomu přispěje," míní šéftrenér Českého hokeje.

Úterního mimořádného výkonného výboru svazu, který se zabýval průběhem, výsledky a výkony národního mužstva na letošním MS, se zúčastnil i on sám. A znovu zopakoval, že šampionát v Rize skončil neúspěchem. Nic jiného ani při konečném sedmém místě říct nemohl...

„Vystoupení národního týmu včetně vyřazení ve čtvrtfinále a celkového umístění vyhodnotil výkonný výbor jako neúspěšné, a to zvlášť s přihlédnutím k předchozím částem sezony, složení týmu a výkonům, které předváděl na Českých hokejových hrách," píše se v tiskové zprávě s tím, že diskuse se týkala mimo jiné změn v sestavě, hry speciálních týmů, zapojení hráčů, kteří se připojili bezprostředně před šampionátem, sehranosti nebo lídrovství v mužstvu.

Reklama