Hlavní obsah

Rulík se proměnil v psychologa a Tomášek zase ožil. Po jeho hattricku pak na led přilétla jedna čepice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když mu o Velikonocích volal, aby ho pozval do přípravného kempu před mistrovstvím světa, musel se Radim Rulík v telefonu částečně proměnit v psychologa. Hokejový David Tomášek byl – jak sám kouč vycítil – psychicky poznamenaný nečekaným vyřazením jeho Färjestadu z play off švédské ligy. „A tak jsme si promluvili nejen o hokeji, ale i o situacích, které nastávají v životě sportovce. To vyřazení ho zasáhlo, ale za tři tréninky tady se dal dohromady a kvalitu jednoznačně má,“ řekl Rulík. Kvalitu bezpochyby má, protože v první přípravě sestřelil Tomášek hattrickem Němce (3:0).

Sestřih zápasu Česko - NěmeckoVideo: Český hokej

 
Článek

Byl nejlepším střelcem základní části (25 gólů), Färjestad vstoupil do play off coby vítěz základní části a stejně se ve čtvrtfinále proti Rögle pakoval po čtyřech zápasech. „Dlouho jsem si to probíral v hlavě. Musel jsem trošku zapracovat na tom, abych se mentálně přenastavil na jinou stránku. Abych si odpočinul, aby mě to nestáhlo dolů,“ přiznává sám Tomášek.

Těžko říct, jak důležitý v tom byl právě onen velikonoční hovor s Rulíkem, nicméně ve čtvrtečním duelu proti Německu působil Tomášek na ledě znovu sebevědomě, mentálně i fyzicky odolně. Dal všechny tři góly, byť každý trochu jiný. Při tom prvním předvedl důraz na brankovišti, při druhém byl klíčový jeho nájezd do pásma, kde mu pak „na podnose“ naservíroval puk Roman Červenka a při třetím pečetil výhru do prázdné.

„Hattrick je pěkný pocit, zvlášť když pomůže k vítězství. Druhý gól byl víceméně Červuse, protože mi krásně nahrál a pro mě to už bylo jednoduché. Člověk nějak hraje a někdy je den, že má štěstí. Někdy se k němu přikloní, někdy naopak zažije utkání, kdy za boha nemůže dát gól,“ líčil skromně.

Po třetím gólu po vzoru NHL přiletěla na led jedna čepice. Tomášek se usmál. „Chápu lidi, že si za tu čepici zaplatí, tak ještě aby ji házeli na led. Takže děkuji tomu jednomu člověku, co to udělal.“

Hattrickem ale zároveň potvrdil střeleckou fazonu, kterou má. O triumfu ve švédské lize už byla řeč, v nároďáku má v této sezoně bilanci osm gólů v šesti zápasech. A u hráče, který měl ve statistikách vždy více asistencí než branek, je rázem bilance opačná. „Možná jsem mentálně zapracoval na pár věcech. Je to klišé, ale je pravdou, že je to všechno o hlavě. Snažím se víc střílet než dřív. A nezastírám, že Färjestad a Švédsko mi v mnoha věcech pomohly. Důležité je zdraví, protože oproti předchozímu ročníku jsem odehrál všechno. Snažím se jen zlepšovat.“

Víc a víc důrazněji si říká o hráčskou vstupenku na květnový šampionát. Vlastně brzké vyřazení ze soutěže mu může pomoct, než kdyby pod Rulíkův „dril“ dorazil na poslední chvíli. „Bude to ale těžší a těžší, chci jít dál s pokorou. Velké uznání patří spoluhráčům v lajně, pracujeme pro sebe. Zatím je tu dobrá parta a atmosféra.“

Celý tým se ve čtvrtek prezentoval velmi solidním výkonem. Češi sázeli na krátká střídání, hráli aktivně, zápas měl spád a nasazení. „To jsme dobře zvládli. Ale samozřejmě je pořád co zlepšovat a já doufám, že půjdeme postupně nahoru,“ říká Tomášek.

Reklama