Hlavní obsah

Rulík začal ostrou přípravu na MS s nabitým kádrem. Není tu nikdo, kdo by neměl šanci na šampionát, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro 27 hokejistů, kteří se v pondělním horkém odpoledni „zchladili“ na ledě při úvodním reprezentačním tréninku v Karlových Varech, zní ta věta úst kouče Radima Rulíka hodně pozitivně: „Tady z toho týmu mají kluci opravdu šanci se dostat do finálního výběru. Bude záležet jenom na tom, jak se jim bude dařit.“ Do světového šampionátu zbývá měsíc, národní tým rozjel na západě Čech první ostrý týden příprav, v němž si střihne dva zápasy s Německem. A trenér má k dispozici už velmi solidní jména z Evropy.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Radim Rulík během tréninku hokejové reprezentace před zápasy s Německem v Karlových Varech.

Článek

Rulík sice nedokáže procentuálně odhadnout, kolik plejerů ze současného týmu by se mohlo probít až na pražský šampionát – třeba u tria gólmanů to nemusí být ve finále nikdo, neboť se počítá s importem z NHL –, ale i tak je to v této fázi nabité mužstvo, které by klidně v průběhu sezony mohlo odjet na turnaj EHT. I Rulík přikývne a přizná, že ho to poněkud zaskočilo.

„Fakt jsem nečekal, že dojde v Evropě k takovým turbulencím, protože vypadly týmy, které hrály špičku švédské a finské ligy. Tím, že se to stalo, tak máme hráče k dispozici a oni mají šanci zabojovat o mistrovství. Není tady nikdo, o kom bychom řekli, že šanci nemá,“ popisoval Rulík po pondělním tréninku v KV Aréně.

Současný kádr hokejové reprezentace

Brankáři: Dominik Frodl (Karlovy Vary), Lukáš Klimeš (Vítkovice), Jakub Málek (Ilves Tampere/Fin.).

Obránci: Daniel Gazda, Jan Ščotka (oba Kometa Brno), Filip Pyrochta (Mladá Boleslav), Jakub Sirota (Olomouc), Petr Zámorský (Plzeň), Jakub Galvas (Malmö/Švéd.), Dominik Mašín (Ilves Tampere/Fin.), Andrej Šustr (Kolín nad Rýnem/Něm.), Libor Zábranský (Ässät Pori/Fin.).

Útočníci: Ondřej Beránek , Jiří Černoch (oba Karlovy Vary), Tomáš Filippi , Jakub Rychlovský (oba Liberec), Jáchym Kondelík, Adam Kubík (oba České Budějovice), Michal Kovařčík, Ondřej Kovařčík (oba Jukurit Mikkeli/Fin.), Jakub Flek (Kometa Brno), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.), Petr Kodýtek (Ilves Tampere/Fin.), Radan Lenc (HV 71/Švéd.), Matěj Stránský (Davos/Švýc.), Michael Špaček (Ambri-Piotta/Švýc.), David Tomášek (Färjestad/Švéd.).

Na něm byl třeba David Tomášek, nejlepší střelec švédské ligy, jenž s Färjestadem po triumfu v základní části vypadl už ve čtvrtfinále. Či trio Jakub Málek, Dominik Mašín, Petr Kodýtek z finského Ilvesu, bratři Kovařčíkovi z Jukuritu či Matěj Stránský z Davosu.

I proto Rulík lehce pozměnil plány, pár jiným hokejistům, které původně oslovil, se omluvil a jejich „povolávák“ zrušil. A do současného týmu hned od úvodu cpe systémové věci, kterými chce, aby se prezentoval za měsíc na šampionátu v Praze. „Abychom nebyli dobří jen dopředu a špatní dozadu, abychom se nesoustředili jen na defenzívu a neměli kontr. Chceme se opravdu podrobně věnovat tomu, co systém hokeje obnáší,“ uvedl kouč.

Hráče samozřejmě brzké vyřazení s klubem mrzí, pro Rulíka je ale do jisté míry požehnáním. Může s hokejisty lépe pracovat, nepřijedou mu na poslední chvíli obouchaní z bitev play off.

„Švédská a finská soutěž má případné sedmé finále 5. května, u nás je to 28. dubna. To je podstatný rozdíl. U nás těm hráčům, i když budou třeba unavení, máme možnost dát jeden nebo dva zápasy na Českých hrách v Brně. Z těchto soutěží bychom je měli někdy 5. května a 10. května začíná mistrovství, což by byla obrovská nevýhoda hlavně pro ně,“ uvedl Rulík.

Navíc i mentálně se mohou na šampionát připravit, je to pro ně snazší, než když dorazí na poslední chvíli hokejista, který bojoval o titul. „To vždycky bylo téma pro trenéra, jestli je brát, nebo nebrat. Většinou se ti kluci nebrali, že už byli emočně úplně na prahu a nebyly tam síly. Když se to pak spojí s fyzickými silami, případně s nějakým drobným zraněním, tak toho má ten hráč plné zuby a málokdy najde sílu, aby na mistrovství ještě dominoval nebo nastoupil ve skvělé formě. Když se to má týkat více hráčů, tak si myslím, že je to velký podnět k diskusi. Když se nejedná o tolik hráčů, tak je to podobné, jako když přicházejí hráči z NHL po prvním kole,“ popsal Rulík.

Ve čtvrtek a v sobotu sehrají čeští hokejisté v Karlových Varech přípravné zápasy s Německem, příští týden se na přípravu přesunou do Českých Budějovic.

Reklama