Hlavní obsah

Růžička čeká, že bude policií vyzván k podání vysvětlení. Moc mě celá aféra mrzí, řekl

Znojmo

Policie už začala předvolávat aktéry kauzy nevyjasněného převzetí peněz trenérem národního týmu Vladimírem Růžičkou od otce jednoho ze slávistických mladíků k podání vysvětlení. Policejní orgány šetří, zda nedošlo k uplácení, podvod či poškozování cizích práv v souvislosti s přijetím částky celkem 500 tisíc korun. Růžička trvá na tom, že se nedopustil ničeho protizákonného, ale ve středu v poledne pro Právo vyjádřil lítost nad tím, kam se celá záležitost vyvinula.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička uvedl, že ho celá aféra mrzí.

Článek

Také uvedl, že očekává od policie obsílku a je připraven vše vysvětlit, ale jinak celou záležitost nechává v rukou svého právníka Víta Kučery. Růžička ve Znojmě také otevřeně přiznal, jak moc ho mrzí, co aféra způsobila. „Moc mě celá aféra mrzí, ať už šlo o moji nedůslednost v celém tom případě a to, že se právě před mistrovstvím světa všechno takhle rozjelo," řekl.

V době, kdy v Česku vrcholí napjaté očekávání a do startu MS chybí pouhý týden, se tak řeší problémy, které poškozují nejen Růžičkovo jméno, ale celý obraz českého hokeje. „Je mi z toho smutno. Celá ta věc na mě hodila špatné světlo, dotklo se to i mojí rodiny. Doufám, že se to co nejdříve všechno vyšetří a ukáže se, že jsem se ničeho nezákonného nedopustil," prohlásil kouč.

Osobní starosti jdou teď stranou

Trestní oznámení přitom nebylo podáno přímo na osobu trenéra, zatím šlo jen o podnět, aby se policie záležitostí začala zabývat. „Teď ale musí jít moje osobní starosti stranou. Záleží na mně, aby to nemělo žádný vliv na mužstvo a snad vidíte, že dělám maximum, abychom uhráli na mistrovství světa úspěch. Mojí absolutní prioritou je zůstat maximálně soustředěný na šampionát," tvrdí Růžička.

Celý případ rozpoutalo před deseti dny zveřejněné video z Růžičkova jednání s otcem hráče. Současný reprezentační kouč tam potvrdil, že od muže přijal prostřednictvím svého kamaráda Jiřího Moučka dvakrát 250 tisíc korun, nejednalo se však podle něj o úplatek, ale o sponzorský příspěvek. Hovořilo se i o půjčce.

Trestní zákoník stanoví, že potrestán bude ten, kdo uplácí nebo si úplatek nechá slíbit v souvislosti s obstaráním věcí obecného zájmu. Podle advokáta Jaroslava Ortmana to platí i na sport, jinak by soutěžení ztratilo smysl a duch fair play. „Policie nemůže celou kauzu nechat bez povšimnutí, měla by vyzvat všechny aktéry k podání vysvětlení a prověřit autentičnost videa."

Hráče bych nezvýhodnil

Růžička už dříve rázně odmítl, že by se na úkor klubu obohatil či jednal nezákonně. „Nikdy jsem nepřijal jakoukoliv finanční částku výměnou za příslib zvýhodnění kteréhokoliv hráče," uvedl hned po zveřejnění kauzy, když se rozhodl předat celou věc právnímu zástupci.

Podle skrytě natočeného videa Miroslav Palaščák zaplatil v průběhu dvou let dvakrát 250 tisíc korun a předpokládal, že díky tomu jeho syn David bude v klubu působit. Třiadvacetiletý David Palaščák je sice odchovancem Slavie, ale do extraligového týmu se neprosadil a naposledy působil v druholigové Bílině. Otec Palaščák paradoxně nepovažuje předání peněz jako poskytování úplatku, přitom jemu samotnému hrozí trestní stíhání možná vážněji než trenérovi.

Reklama

Související témata: