Hlavní obsah

Šest zlatých hochů z Nagana vyjede na led, dalších šest se potká na střídačce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní derby, které postaví proti sobě české a slovenské hokejové legendy, se odehraje v pátek 10. února u příležitosti pětadvaceti let od olympijského triumfu v Naganu. Při emotivní připomínce jednoho z nejslavnějších momentů historie českého sportu se v pražské O2 areně sejde téměř polovina zlatého mužstva.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Na exhibici k 25. výročí zisku zlata z Nagana nebude chybět ani Jaromír Jágr

Článek

Přímo na led vyjede šesticeJaromír Jágr, Robert Reichel, Milan Hejduk, David Moravec, Libor Procházka a Roman Čechmánek. Týmová lavička taktéž slibuje zajímavý pohled – vedle tehdejšího asistenta kouče Slavomíra Lenera se totiž postaví dalších šest olympijských vítězů, kteří byli před čtvrtstoletím ještě v hráčské roli. Přítomni budou Martin Ručinský, Martin Straka, Josef Beránek, Pavel Patera, František Kučera a Jaroslav Špaček.

Duel navazuje na exfederální duel, který se uskutečnil loni v září v rámci bratislavské akce Legendy jsou zpátky. Porážku domácímu týmu tak budou nyní chtít oplatit Slováci, kteří přivezou i deset mistrů světa z roku 2002. V akci tak pod taktovkou tehdejšího kouče Jána Filce budou Ján Lašák, Lubomír Višňovský, Ladislav Čierny, Miroslav Šatan, Žigmund Pálffy, Rastislav Pavlikovský, Ladislav Nagy, Michal Handzuš, Marek Uram, Peter Pucher.

Předpokládané sestavy
Česko: Čechmánek, Salfický – L. Procházka, Krajíček, Nakládal, J. Nedvěd – J. Bednář, P. Eliáš, Hejduk, Hlaváč, J. Hlinka, Jágr, P. Klíma, D. Moravec, P. Nedvěd, Reichel, Tlustý, Varaďa, D. Výborný, Vlasák.
Slovensko: Lašák, Križan – Sekeráš, Čierny, Majeský, Višňovský, Lintner, Jurčina, Sekera, Pavlikovský – Gáborík, Handzuš, Marián Hossa, Kopecký, Nagy, Podhradský, Pucher, Uram, Vaic, Zedník, Šatan, Pálffy.

O úvodní buly se před téměř sedmnácti tisíci diváky v O2 areně v 18:30 h postará Jakub Voráček, jenž aktuálně nemůže hrát za Columbus po prodělaném otřesu mozku. „Na diváky ještě před hokejovou exhibicí čeká i zajímavý doprovodný program, který odstartuje autogramiádou od 16:00 h na prostranství před severním vstupem libeňské arény," říká Andrea Bársony z pořádající agentury Envia.

Zápas legend 25 let od zlatého Nagana na obrazovce O2 TV Sport
Hokejové legendy půjdou po čtvrtstoletí od českého úspěchu na ZOH v Naganu do akce. Přímý přenos na O2 TV Sport startuje v 18.15 hodin. Studio Honzy Homolky přivítá řadu atraktivních hostů, dorazí Josef Beránek, Pavel Patera, František Kučera. První a třetí dějství bude komentovat s Honzou Velartem Slavomír Lener, ve druhé třetině se za mikrofon posadí Jaroslav Špaček. „Přenos je na úrovni televizní výroby zápasu NHL. V plném provozu nasadíme 22 kamer, novinkou budou robotické kamery na plexi za brankou. Chybět nebude ani bruslař s kamerou po gólech a Jirka Tlustý s hráčským mikroportem. Věřím, že na fanoušky čeká velká podívaná,“ uvedl Marek Kindernay, výkonný ředitel O2 TV Sport.

Zápas bude mít také charitativní rozměr. „Budeme dražit podepsané dresy všech hokejistů a puky. Chceme přispět na dobrou věc, proto výtěžek poputuje na podporu rozvoje parahokeje," popisuje Bársony. Dražba bude pokračovat ještě týden po utkání na webu gotauthentic.com. „Doufáme, že v delším časovém horizontu vybereme více peněz. Navíc české legendy věnují na vozík upoutanému bývalému reprezentantovi Janu Alinčovi částku ze vstupného, kterou mu předají osobně na zápase," dodává Bársony.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko