Hlavní obsah

Česko - Švédsko 2:3Šestá prohra v sezoně. Národní tým poprvé vedl, ale Švédsko otočilo skóre v přesilovkách

Na olympijské hry v Pekingu se čeští hokejisté nenaladili vůbec dobře. Po listopadovém turnaji Karjala, kde skončili bez bodu poslední, prohráli všechny tři zápasy i na Channel One Cupu. V Moskvě v generálce na OH proti Švédsku poprvé v sezoně vedli. Znovu se však trefili pouze Milan Gulaš s Janem Kovářem a aktivní Tre Kronor, které český tým přestřílely výrazně 37:21, skóre ve třetí části po zásluze otočily. Seveřané využili dvě přesilovky a zvítězili 3:2.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Češi na Channel One Cupu nestačili ani na Švédsko.

Článek

Národnímu týmu se nepodařilo zlomit prokletí prvních třetin. Duel začal v devět hodin českého času a výkon v úvodu znovu působil hodně ospale. Češi byli většinu času pod tlakem a ačkoliv dostali k dispozici dvě přesilovky, za celých dvacet minut vyslali na branku jen čtyři střely. Největší šanci měl právě v početní výhodě Lukáš Sedlák, který se zjevil sám před brankou, ale bekhendem těsně minul levou tyčku.

Ještě předtím však Švédsko už v 6. minutě první příležitost využilo. Zámorský vyvážel puk zpoza vlastní branky, neporadil si s napadajícím Rydahlem, který po přihrávce Larssona zakončoval do prázdné klece. Česká reprezentace tak i pošesté v sezoně inkasovala jako první a z úvodních dvacetiminutovek má hrozivé skóre 1:12.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Čeští reprezentanti opět inkasovali jako první.

Výkon národního týmu ve druhé třetině se o tolik nezlepšil, ovšem spolehlivě chytající Hrubec vychytal všechny švédské šance. Pokryl rychlý brejk Holmberga i šikovnou individuální akci Strömwalla. Češi nejprve znovu tutovky spalovali, Sedlák svou další šanci nevyužil a neuspěl ani Jakub Flek z úniku, nicméně poté v rozmezí 32. a 36. minuty národní tým skóre otočil.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Emil Petterson a Pontus Holmberg slaví gól v české síti.

Znovu se o to postarali zkušení útočníci první formace, jediní střelci reprezentace na Channel One Cupu. Milan Gulaš se po pravé straně nacpal před Hellberga, chtěl mu bekhendem zasunout kotouč mezi betony a švédský gólman si špičkou hokejky smolně tečoval puk nad rameno. Gulaš poté nádhernou přihrávkou zpoza branky našel najetého Jana Kováře, který zblízka protlačil puk do sítě. Pro oba šlo už o třetí trefu na turnaji a Česko díky nim otočilo skóre na 2:1. Národní tým vedl poprvé v sezoně.

Tre Kronor, které na Channel One Cupu také prohrály oba předchozí zápasy, ovšem vlétly do poslední části velmi aktivně a Češi se jen bránili. Z tlaku vyústil faul Šuláka a čtvrtou přesilovku Švédsko využilo. Bengtssonova střela zápěstím z mezikruží skončila v pravém horním rohu Hrubcovy branky – 2:2.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Tomáš Hyka v souboji o puk s Emilem Larssonem.

Český gólman držel naděje národního týmu na bodový zisk. Zejména deset minut před koncem Švédi pořádně potrápili českou pětici, která vůbec nestíhala a situaci musel zachraňovat skvělými zákroky právě Hrubec. Ten nestačil až na další přesilovkovou dělovku. Špačkův faul potrestal ranou z první z levé strany mezi Hrubcovy betony Tim Heed.

Národnímu týmu zbývalo pět minut na srovnání. Odpovědět mohl už o pár sekund po Heedově gólu Vladimír Sobotka, který si najel mezi kruhy na pas zpoza branky, ale trefil jen připraveného Hellberga. Z dobré pozice poté Kovář přestřelil a Sedlák, který se natlačil před branku, švédského gólmana nepropálil. Češi ani při risku v šesti hráčích vyrovnat nedokázali a po výsledku 2:3 zapsali šestou porážku v sezoně.

ČR - Švédsko 2:3 (0:1, 2:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 32. Gulaš (Sobotka, Zámorský), 36. Jan Kovář (Gulaš, A. Nestrašil) - 6. Rydahl (E. Larsson), 45. L. Bengtsson (F. Olofsson), 55. Heed (Hulström). Rozhodčí: Gofman, Romasko - Goljak, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:2. Diváci: 4981.

Reklama