Hlavní obsah

Síň slávy českého hokeje byla po dvou letech rozšířena, nově má 142 členů

Síň slávy českého hokeje má od čtvrtka 142 členů. Před zápasem reprezentace proti Finsku v O2 areně byli mezi vybrané osobnosti uvedeni trenér Vladimír Vůjtek, Jaromír Meixner a in memoriam Stanislav Sventek a Čeněk Pícha.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý obránce Jaromír Meixner (vlevo) a trenér Vladimír Vůjtek byli v Praze uvedeni do Síně slávy českého hokeje. 

Článek

"Poté co se s ohledem na (koronavirovou) situaci Síň slávy v minulé sezoně nerozšiřovala, jsme sáhli trošičku víc do historie. V návrhové komisi převažoval názor, že tady byli ještě vynikající hráči z minulosti, kteří nebyli oceněni a ještě nebyli do Síně slávy českého hokeje přijati, ačkoliv šlo o takové osobnosti, které by si to jistě zasloužily. Proto se sáhlo do té minulosti mezi hráče, kteří toho tak moc dokázali. A byli to opravdu vynikající hráči, bohužel dva z nich už nejsou mezi námi," uvedl předseda návrhové komise Dominik Hašek.

Ze současného pohledu je mezi oceněnými osobnostmi nejvýraznější postavou čtyřiasedmdesátiletý Vůjtek, bývalý útočník, který se proslavil jako trenér. V nejvyšší soutěži vedl Vítkovice, Zlín nebo Třinec. V Rusku poté Jaroslavl, Dynamo Moskva a Kazaň. Trénoval i českou a slovenskou reprezentaci, se kterou získal v roce 2012 stříbro na mistrovství světa. S Lokomotivem Jaroslavl vyhrál v letech 2002 a 2003 Superligu, předchůdce KHL.

"Je to pro mě velká čest dostat se do společnosti tak skvělých sportovců a skvělých hráčů československého hokeje," řekl Vůjtek. Ocenění jej prý překvapilo. "Přece jen hráči, kteří tady jsou a zasloužili se o český hokej, tak jsou v mých očích ve velkých výšinách. Jsem rád, že mezi ně patřím," řekl Vůjtek.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý obránce Jaromír Meixner byl uveden do Síně slávy českého hokeje.

Jednaosmdesátiletý Meixner patřil ke zlaté brněnské generaci, která v letech 1962 až 1966 vybojovala pět mistrovských titulů. V reprezentaci sehrál 33 utkání a vstřelil tři branky. Později pracoval jako sportovní novinář.

"Přiznávám se, že jsem byl překvapený a nečekal jsem, že se mi dostane takové pocty být v Síni slávy společně s mušketýry našeho hokeje, se slavnou generací, jakou byl Bóža Modrý, Vovka Zábrodský, poté moje generace, mistři světa a poté naganská generace v čele s Dominikem Haškem. Je to skoro neuvěřitelné a jsem nesmírně šťastný," řekl Meixner, který stejně jako Vůjtek jako první vedle plaketky dostal k připomenutí úspěchu i speciální sako s logem Síně slávy a jmenovkou a datem na vnitřní straně.

Im memoriam byli oceněni Sventek a Pícha. Bývalý vynikající útočník Pícha spojil hráčskou kariéru s Českými Budějovicemi, v jejichž dresu se v roce 1951 stal mistrem Československa a nejlepším střelcem ligy. O dva roky dříve se stal mistrem Evropy a světa ve Stockholmu. V reprezentaci odehrál 19 utkání a vstřelil pět branek.

Někdejší obránce Sventek podstatnou část kariéry strávil v Plzni. V reprezentaci sehrál 52 utkání a dal pět gólů. V roce 1961 pomohl vybojovat stříbrné medaile na mistrovství světa a titul mistrů Evropy, byl členem mužstva, které získalo bronz na olympijských hrách 1964 a světových šampionátech 1957 a 1963. Dva zápasy odehrál i za Plzeň v nejvyšší fotbalové lize.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko