Hlavní obsah

Super zážitek, ohromná euforie! A Kanadě to ve finále vrátíme, slibuje Titlbach po demolici Finů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když po konci semifinále odjížděli z ledu do kabiny, téměř vyprodaný břeclavský zimák jim vestoje aplaudoval a oni nadšeným fanouškům mávali a děkovali za úžasnou podporu. Pohádka hokejové osmnáctky totiž na Hlinka Gretzky Cupu nekončí. Svěřenci trenéra Davida Čermáka po skvostném výkonu od první do poslední minuty deklasovali Finy 8:2 a v sobotu od 17:00 (online na Sport.cz) si proti Kanadě zahrají o zlato. O zlato, na které na turnaji čekají od roku 2016...

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva Adam Benák z České republiky, Mitja Jokinen z Finska, brankář Finska Petteri Rimpinen a autor gólu Adam Titlbach z České republiky.

Článek
Fotogalerie

Škoda, že Finové tři vteřiny před koncem zápasu se Slovenskem dali gól, protože jít v semifinále na Švýcary by bylo přijatelnější. I takové hlasy padaly mezi fanoušky na sociálních sítích a diskuzních fórech. Jenže mladí Češi ukázali, že řešit toto téma bylo naprosto zbytečné.

Výkon proti Finům totiž snesl ta nejpřísnější měřítka. Domácí dominovali v pohybu, nasazení i osobních soubojích. Obrovský kontrast se čtvrt roku starým šampionátem osmnáctek, na němž Češi balili po čtvrtfinále s USA a tehdejší kouč Jakub Petr to od expertů schytával za ustrašenou a defenzivní taktiku, která byla jen čekáním na hokejovou popravu.

Rozdíl se současností nemohl být markantnější. Národnímu týmu skvěle vyšel start, už ve 4. minutě otevřel skóre Adam Titlbach. „Vždycky je dobré dát rychlý gól. Ale dík patří Kosákovi, který mi to krásně dal před prázdnou branku a já puk do ní jen zametl," děkoval Ondřeji Kosovi v rozhovoru pro ČT Titlbach, na jehož trefu navázal už po 43 vteřinách druhým gólem Jecho.

Finové sice ještě na konci první třetiny snížili v přesilovce na 1:2, pak už ale pokračoval český koncert. „Jsme ve finále! Je to ohromná euforie, super zážitek a obrovský úspěch pro český hokej," raduje se Titlbach, jenž se v zápase dočkal i druhé trefy. Celkově už své čtvrté na turnaji, což z něj dělá nejlepšího střelce mužstva.

Za rozhodnutého stavu mohli Češi i šetřit síly, které se v sobotu budou hodit. Vždyť proti Finům šlo již o čtvrtý zápas v pěti dnech. „Trenéři nás nabádali, ať zkrátíme střídání," přiznával plzeňský útočník, který má pro příští sezonu namířeno do juniorské WHL do týmu Vancouver Giants.

Už teď je tak jisté, že Češi na Hlinka Gretzky Cupu ukončí čekání na medaili, kterou naposledy získali v roce 2017 (stříbro). Rádi by však kov nejcennější, což se naposledy povedlo před sedmi lety.

Poslední překážkou v cestě bude Kanada, která v paralelně hraném semifinále v Trenčíně deklasovala USA 7:2 (stejně jako Češi ve skupině). Čermákovi hoši mají výběru Javorového listu co oplácet, v generálce na Hlinku mu totiž podlehli 0:5.

„Kanadě to vrátíme!" hýří Titlbach sebevědomím. „Musíme se dobře připravit, vyspat, zregenerovat a prostě vyhrát," dodává.

Reklama