Hlavní obsah

Ty ještě hraješ? Není to shoda jmen? Nedvědovi se ozvali kamarádi z Kanady

Praha

Před odletem na prosincový turnaj evropské tour označil Petr Nedvěd své šance na start na zimní olympiádě jako minimální. Jeho bratr Jaroslav už ale od srpna tvrdil pravý opak a starší sourozenec se tak nakonec ukázal jako spolehlivá vědma.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Dvaačtyřicetiletý útočník Petr Nedvěd figuruje v nominaci pro olympijské hry v Soči.

Článek

„Potřeboval bych od něj vyvěštit ještě pár věcí. Třeba, jak v Soči dopadneme. Ale o tom brácha zatím mlčí," vykládal dvaačtyřicetiletý útočník, kterému však primát nejstaršího hráče hokejového turnaje sebere Fin Selänne. „To se mi ulevilo," rozesmál se Nedvěd.

Jeho jméno v Hadamczikově výběru spustilo poprask jak v Česku, tak za oceánem. V Kanadě už se například psalo, aby si fanoušci rozhodně nenechali ujít hráče, který bude mít v jedné ruce hokejku a ve druhé berlu na opírání. „Věku se nedá bránit, ale já se do těch debat nechci ponořit. Rozhodující jsou výkony a ty moje šly v poslední době zase nahoru, navíc turnaj v Soči se nám povedl. Pro někoho je překvapení, že budu na olympiádě, jelikož ani neví, že ještě funguju," povzdechl si Nedvěd.

Hráč, který v NHL strávil 16 sezón, dostal pár vzkazů i ze zámoří. „Kamarádi z Vancouveru mi psali: Jsi to vážně ty? Není to jen shoda jmen?" pousmál se Nedvěd, který se ale konfrontace s nejlepšími hráči planety rozhodně nebojí. „Můžu se plést, ale podle mě to už o moc rychlejší než zápasy Euro Hockey Tour nebude."

Třiadevadesátka mu zůstane

S čím však Nedvěd může počítat najisto, to je jeho tradiční číslo 93, které však z českého výběru nosí  v klubu i Jakub Voráček z Philadelphie. „Ptal jsem se na to kustoda Zdendy Šmída a ten mi hned napsal: ‚Ty vole, máš 93! Voras si bere jiný číslo...' "

Do startu hokejového turnaje pořád zbývá víc než měsíc, což pro Nedvěda znamená odehrát ještě jedenáct utkání za Bílé Tygry. „Už taky padly dotazy, jestli ty zápasy budu vůbec hrát a nebudu se radši šetřit... To samozřejmě nepřichází v úvahu. Nebudu si samozřejmě objednávat bungee jumping, ale zranění může přijít, nehrajeme karty nebo šachy. Budu se snažit, ať jsme na tom před začátkem olympiády s Libercem mnohem líp než teď."

Ani případný gigantický úspěch v Soči by hokejového světoběžníka nezviklal v rozhodování, zda si ještě prodloužit aktivní hokejová léta. „Olympiáda nebude hrát roli. Úspěch ani neúspěch se mnou nepohne. Koukám se jen na svoje pocity. A popravdě nevím, co by se muselo stát, abych hrál ještě další sezónu," přibližuje se konec Nedvědovy kariéry.

Reklama

Související témata:
  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán