Hlavní obsah

Učí se rychleji než kluci, chválí šéftrenér hokejistky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, jak rozdílný svět může panovat v ženském hokejovém týmu oproti tomu mužskému, toho ví velmi mnoho. Reprezentační šéftrenér českých hokejistek Dušan Andrašovský na toto téma také hovoří v pořadu Příklep na Sport.cz. „Když holky přesvědčíte, že to, co po nich chcete, co je chcete naučit, je to správné, že to jim pomůže, tak ony potom za vámi jdou a dělají všechno na sto procent a učí se rychleji než kluci,“ líčí v hokejovém studiu na dotaz moderátora Honzy Homolky.

V čem jsou lepší holky než kluci v hokeji? Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

46letý Slovák, který se však během extraligového angažmá usadil v Plzni, je jednou z hlavních tváří vzestupu ženského hokeje v Česku. „Holky ten sport fakt milují, proto ho dělají. Ta těžká cesta, než se dostaly do první reprezentace, kde už s nimi začínáme nějakým způsobem pracovat, je ukrutná," neskrývá obdiv ke svým svěřenkyním.

Zároveň také poukazuje na rozdíl v trénování žen či dívek. „Láska k tomu, že máš ten hokej v srdci, u hodně kluků v mladých kategoriích není," přiznává muž, který zároveň působí v roli asistenta u plzeňského dorostu.

Příklep s Dušanem AndrašovskýmVideo: Sport.cz

Připouští však, že fungování ženské kabiny má také svá úskalí. „Pokud nastane nějaký problém, když začnou být špatné vztahy v týmu, holky se poštěkají, tak je to špatné a trvá hodně dlouho, než se to nějakým způsobem napraví, jestli se to vůbec dá napravit," prozrazuje někdejší útočník Plzně, Pardubic či Zlína. „Úplně to může rozbít mančaft a i se to už několikrát stalo," pokračuje.

Hokejistky vyrůstají v klučičích týmech. Je to správně? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Andrašovský však vyzdvihuje schopnost kanadské trenérky Carly MacLeodové, která s psychikou českých hráček umí pracovat.

„Dokonce, i když přišla krize na (loňském) mistrovství světa, kdy se ne všechno povedlo, a holky se začaly koukat kolem sebe, tak ona je pár větami dostala zase do takové pohody, aby se vrátily k tomu, co bylo," chválí kolegyni, která plní roli hlavní trenérky reprezentačního áčka žen.

Prezidentské vyznamenání pro českou hokejistku? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Myslím, že to my chlapi neumíme. Chlap by začal možná v některých věcech panikařit, nebo by chytil nervy, jako já, tak ona jenom řekne: Uděláme to takhle, takhle, takhle," vypráví a dodává: „Jenom jsem kroutil hlavou. To snad ani není možný a ona: Vítej v ženském hokeji. To je prostě jiný svět."

Více o českém ženském hokeji najdete v Příklepu s Dušanem Andrašovským.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.