Hlavní obsah

Zaťovič touží po MS: Kdybych na něj nechtěl, tak zavolám, že mám zraněnou nohu

Na letošní klubovou sezónu by nejradši co nejrychleji zapomenul. Jeho Lada Togliatti zůstala v Kontinentální hokejové lize na hony vzdálena postupu do play off, bodově se příliš nedařilo ani jemu. O to víc si útočník Martin Zaťovič váží pozvánky do přípravného kempu české reprezentace před mistrovstvím světa v Moskvě a Petrohradu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Martin Zaťovič přichází na kemp hokejové reprezentace ve Velkých Popovicích.

Článek

Už v prosinci na reprezentačním srazu před Channel One Cupem si Zaťovič postěžoval, že spolupráce s některými ruskými spoluhráči je někdy velice obtížná. Že si na ledě místy dělají, co chtějí. „A v novém roce se to spíš ještě zhoršilo. Začali jsme prohrávat a úspěch nebyl žádný. Psychicky to byla hodně těžká sezóna," řekl Zaťovič v pondělí na kempu národního týmu ve Velkých Popovicích.

Po skončení základní části KHL si moc neoddechnul. „Začali jsme totiž trénovat dvoufázově, takže jsem byl skoro pořád na ledě nebo v posilovně. Bylo to složitější na hlavu, ale je to moje práce a musel jsem to vydržet," tvrdil jednatřicetiletý forvard, který v tomto ročníku nasbíral v 56 zápasech 8 gólů a 13 asistencí.

V reprezentaci si chce vyčistit hlavu

Po dvou sezónách strávených v Togliatti už ví, že v té nadcházející tam pokračovat nebude. „Určitě tam nezůstanu, víc jsem ale svou budoucnost zatím neřešil. Preferuju ale zůstat v zahraničí, tak uvidíme, jaká budou volná místa," nestresuje se přerovský odchovanec.

Náladu z nevyvedené sezóny by si nyní rád vylepšil v reprezentaci. „Doufám, že si u reprezentace vyčistím hlavu," hlásí Zaťovič a přiznává, že by se moc rád dostal do nominace na mistrovství světa. „Nepřijel jsem na kemp proto, abych se tady dva týdny jenom sklouznul. Chtěl bych na mistrovství světa, to je jasný. Kdybych nechtěl, tak zavolám, že mám zraněnou nohu a nepřijedu."

Na šampionátu nechyběl loni v Praze ani předloni v Minsku, přesto se díky těmto zkušenostem za ostříleného reprezentanta nepovažuje. „Neberu to tak, že teď patřím v reprezentaci mezi zkušenější hráče. Změnili se trenéři a moje pozice je stejná - furt jsem tady v podstatě jako nováček, který je připravený bojovat o mistrovství," soudí Zaťovič, který za národní tým odehrál 44 zápasů a vstřelil 13 branek.

Karlovým Varům přeje záchranu v baráži

A neuniklo mu, že Rusové už šest týdnů před startem turnaje v Moskvě a Petrohradu začínají akcí žít. „Hlavně v Moskvě je znát, že už se šampionát blíží. Rusové chtějí doma vyhrát, všechno bude bolšoj (velké) a všechno budou mít tip-ťop," nepochybuje vítěz extraligy z roku 2009 s Karlovými Vary.

Právě svůj bývalý klub na dálku sleduje a věří, že se mu v baráži podaří zachránit v elitní soutěži. „S klukama jsem pořád v kontaktu. Těžko se mi to hodnotí a Karlovým Varům přeju, aby se v baráži zachránily. Jsem ale rád, že se toho nezúčastním, takové starosti bych mít nechtěl," otevřeně přiznává.

Reklama

Související témata: