Hlavní obsah

Reprezentace představila nové dresy, Rulík pak první nominaci. Figurují v ní i překvapivá jména

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trenér Radim Rulík při své premiérové nominaci v roli hlavního trenéra hokejové reprezentace nominoval na turnaj Karjala i čtyři nováčky. Jsou jimi brankář Jakub Málek, obránce Jiří Ticháček a útočníci Adam Kubík s Ondřejem Kovařčíkem. Tisková konference začíná v pražském hotelu Four Seasons ve 13 hodin, na Sport.cz ji můžete sledovat v živém videopřenosu.

Proč v nominaci chybí Radil? Nemusíme ho zkoušet, bude záležet, jakou formu bude mít v lednu a únoru, vysvětluje Radim Rulík Video: Sport.cz

 
Článek

Reprezentace zároveň odtajnila jednu novinku. Její realizační tým rozšíří Tomáš Plekanec, který bude asistentem trenéra. Doplní tak další asistenty Marka Židlického, Jiřího Kalouse a trenéra brankářů Ondřeje Pavelce.

Účastník 11 světových šampionátů přitom teprve o víkendu nečekaně ukončil kvůli zdravotním problémům aktivní hráčskou kariéru.

Zároveň dnes hokejový svaz představí nové dresy reprezentačního A-týmu pro sezonu 2023/24. Na dres se vrací státní znak.

Na úvodní reprezentační akci v nové sezoně byli nominováni dva brankáři, deset obránců a patnáct útočníků. Přípravný kemp odstartuje v pondělí 6. listopadu a trenérům se v holešovické aréně v Praze bude hlásit třináct zástupců Tipsport extraligy, sedm hráčů z nejvyšší finské soutěže, čtyři čeští hokejisté z elitní švédské ligy a tři útočníci působící ve švýcarské NLA.

„Nominace je určená zdravotním stavem a výkonností hráčů, pak také vytížeností v klubech. To vše jsme zvažovali a bylo to důležité pro nominaci,“ uvedl Rulík.

Pro gólmana Málka bude Karjala reprezentační premiérou, Pavlát za nároďák odchytal jediný zápas. „Bereme sice dva mladé gólmany, ale oba podávají ve svých klubech velice dobré výkony. Proto jsme se rozhodli jim dát šanci ukázat se i v mezinárodním měřítku,“ řekl Rulík s tím, že v Praze před odletem na turnaj bude s mužstvem trénovat i kladenský Brízgala a ve finském Vaasa Sport působící Svoboda bude připraven se k mužstvu na severu Evropy připojit, pokud by se Málek nebo Pavlát zranili.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Videonominace českého národního týmu na turnaj KarjalaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Roli v nominaci sehrál i zdravotní stav hráčů, což je třeba případ švýcarských krajánků Červenky s Kovářem. Ve výběru pro Karjalu pak chybí lídr extraligového bodování Lukáš Radil z Pardubic.

„Nejde jen o Radila, ale i jiné hráče, kterým je přes 30 a začátek sezony jim vyšel. Pro mě je prioritní, aby měli tuhle formu i v únoru. Ty nemusíme zkoušet. Lukáše Radila znám, on mě. Zná můj systém, kterým se prezentuju. Pro mě není prioritní podzimní forma, ale ta v únoru. Vše směřuje k MS v Praze a to je v květnu,“ prohlásil Rulík.

Škrtnout si pak musel produktivního Ondřeje Kašeho z Litvínova. „Dvakrát jsem s ním mluvil a řekl, že kdyby byl zdravotně v pořádku, hraje NHL a neměl by důvod vracet se do Evropy. Není úplně fit a to jsou věci, které sice nejsou úplně vidět, ale věřte mi, že hrají velkou roli. Že někoho nevezmeme, ještě neznamená, že by se nám nelíbil. Prostě není v optimální zdravotní situaci,“ dodal Rulík.

Reprezentace vstoupí do turnaje Karjala příští čtvrtek, kdy od 19:00 SEČ nastoupí ve Växjo proti domácím Švédům. V pátek se pak přesune do Tampere, hlavního dějiště turnaje. Tam ji v sobotu od 16:00 SEČ čekají Finové a o den později od 12:00 Švýcaři.

Nominace české hokejové reprezentace na turnaj Karjala:
Brankáři:
Dominik Pavlát (Plzeň)
Jakub Málek (Ilves Tampere/Fin.)
Obránci:
Tomáš Dvořák (Pardubice)
Jan Košťálek (Pardubice)
Jakub Galvas (Malmö/Švéd.)
Petr Zámorský (Plzeň)
FIlip Pyrochta (Mladá Boleslav)
Jiří Ticháček (Kladno)
Libor Zábranský (Ässät Pori/Fin.)
Dominik Mašín (Ilves Tampere/Fin.)
Martin Jandus (Kärpät Oulu/Fin.)
Ronald Knot (Liberec)
Útočníci:
Matěj Stránský (Davos/Švýc.)
Michael Špaček (Ambri-Piotta/Švýc.)
Lukáš Sedlák (Pardubice)
Lukáš Jašek (Oskarshamn/Švéd.)
Martin Frk (Bern/Švýc.)
Michal Kovařčík (Jukurit Mikkeli/Fin.)
Ondřej Kovařčík (Jukurit Mikkeli/Fin.)
Daniel Voženílek (Třinec)
Jan Ordoš (České Budějovice)
Petr Kodýtek (Ilves Tampere/Fin.)
Pavel Kousal (Sparta)
Adam Kubík (České Budějovice)
David Tomášek (Färjestad/Švéd.)
Jakub Flek (Kometa Brno)
Radan Lenc (HV 71/Švéd.)

Reklama

  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán