Hlavní obsah

Rychlovský do NHL? Má na to a nejde jen o slova do větru, říká Šmíd a vzpomíná, jak ho péroval kvůli šamponům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V NHL odehrál Ladislav Šmíd takřka šest stovek zápasů a teď by rád v nejlepší hokejové soutěži světa viděl i svého bývalého parťáka z Liberce Jakuba Rychlovského, jehož odchod za moře se očekává. „Není na co čekat,“ říká 38letý bývalý obránce Liberce, který pod Ještědem Rychlovského na začátku extraligové kariéry cepoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Šmíd z Liberce během čtvrtfinále play off proti Spartě.

Článek

Famózní sezona v klubu už sice kometě Bílých Tygrů Jakubu Rychlovskému skončila ve čtvrtfinále v sérii se Spartou, nyní však nejlepšího střelce základní části čeká příprava na mistrovství světa. A také řešení budoucnosti. Očekává se jeho odchod do NHL.

„Nechci to zakřiknout, ale myslím, že na to má a nejsou to jen nějaká slova do větru. Má v sobě drajv, neskutečnou pracovitost. Je ohromně dynamický, má dobrou střelu, nebojí se chodit do těžkých prostorů a takových hráčů je málo a zájem o ně je,“ soudí Ladislav Šmíd, Rychlovského bývalý spoluhráč s bohatými zkušenostmi z NHL.

„Vím, jak to chodí, a skauti ho určitě sledovali celou sezonu. Takhle mladý kluk s tolika góly je pro ně hodně atraktivním zbožím. A hlavně pro týmy je to docela i malý risk, protože mu nemusíte platit hodně a buď to vyjde, nebo ne, “ poznamenává Ladislav Šmíd, podle něhož by autor 31 gólů v této sezoně měl případnou možnost stoprocentně využít.

„Není na co čekat. Nikdy nevíte, kolik těch šancí dostanete. I kdyby měl skončit na farmě. Nevím, kolik hráčů se dostane přímo do NHL, ale podle mě je dobrý projít si celým procesem. Je ještě mladý, má čas. Do Evropy se může vrátit kdykoliv. A i kdyby skončil na farmě, myslím, že i tohle by ho posunulo dál. Je zvyklý na hokejovou výchovu v Čechách, ale proces v Kanadě, v AHL nebo NHL je na úplně jiném levelu. Za mě každá zkušenost je pro takhle mladého hokejistu pozitivní,“ tvrdí Šmíd.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jakub Rychlovský z Liberce (uprostřed) oslavuje se spoluhráči gól na 1:0 během utkání čtvrtfinále play off Tipsport extraligy HC Sparta Praha - HC Bílí Tygři Liberec, hraného dne 15. března 2024 v Praze.

Hendikepem by podle něj nebyla ani jeho menší výška 178 centimetrů. „On je ale docela nabušenej. Je podsaditý, takový pařez. Není vysoký, ale myslím, že dnes už nejde o takový problém jako v osmdesátých nebo devadesátých letech, kdy se tam na vás všichni věšeli. Hákování, držení, všechno se už píská a myslím si, že když jste rychlý, dynamický a máte dobrý změny směru, což Kuba má, je to pro tyto menší hráče výhoda. Problém by tohle být neměl. Ale zase nemám křišťálovou kouli a nevím, jak mu menší hřiště a ještě o něco rychlejší hokej sednou. Ovšem jestli bude mít šanci odejít, měl by ji chytit za pačesy,“ tvrdí Šmíd, který byl u toho, když před pěti lety Rychlovský v extralize začínal a on ho i s dalšími zkušenými mazáky prý hodně ovlivnil.

„Když jsem přišel a viděl ho v posilovně, tak jsem si nedovolil nebýt tam alespoň ve stejný čas jako on a nedělat stejný věci. Myslím, že nám mladým tohle strašně dalo,“ uznává Rychlovský.

„Když tohle slyším, mám z toho ohromnou radost. Ale pro mladého hráče je hrozně důležité si toho nejen všimnout, ale taky se pak podle toho ještě řídit. Není úplně jednoduché chodit do kabiny v půl sedmý, jít do posilovny a dělat to každý den. Ne každý mladý kluk tohle chce, ale u něj, Najmiče či Šíra jste viděl, že tohle chtějí. Jsem hrdý, že jsem s nimi mohl být v týmu a že teď vidím ten posun. Rychlovský je taková reklama na pracovitost,“ oceňuje Šmíd, jenž před dvěma lety svou kariéru z rodinných důvodů uzavřel.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Sparta - Liberec 0:1 (11. Rychlovský)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Rychlovskému s ostatními benjamínky v týmu dával i pořádnou čočku. „Občas nám nadával, že jsme koupili špatné šampony,“ s úsměvem vzpomínal Rychlovský na podzim v rozhovoru pro MF Dnes na časy, kdy v týmu s Adamem Najmanem či Janem Šírem jako nejmladší musel plnit povinnosti s touto pozicí tradičně spojené, jako například nákupy společných věcí do kabiny.

„Oni na začátku skoro nevěděli, jaký je rozdíl mezi sprchovým gelem a šamponem. A kupovali značky, co bych nedal snad na srst ani psovi,“ směje se tomu dnes Šmíd. „Ale poučili se. Těmhle klukům takový věci stačilo říct jednou. Někdo by vás poslal skoro do prd…, kdežto tihle kluci si toho vážili. I na ledě vůbec neodmlouvali. Pozorovali, co děláme, neptali se, jestli mají ještě zůstat. Na ledě byli první, poslední z něj odcházeli, v posilovně byli pořád. A bylo to u nich automatický, kdežto hodně mladých hráčů musíte přemlouvat. Makali a teď se jim to vrací,“ uzavírá Šmíd.

Reklama

  Česko - Švýcarsko dnes 16 : 00
20240505T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.