Hlavní obsah

Síň slávy najde nové místo v centru Prahy. Místo herny má vzniknout hokejový chrám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na pražské adrese Nekázanka 5, doslova jen pár metrů od Václavského náměstí, se bude nacházet nová Síň slávy českého hokeje. Její provoz má být zahájen v  dubnu příštího roku, čímž skončí několikaměsíční vakuum od vynuceného uzavření kamenné Síně slávy, která fungovala téměř devět let v pražské Galerii Harfa.

Nová Síň slávy českého hokeje má svoji adresu v centru Prahy. Bude mít nejen kamennou podobu, ale i tu virtuální.Video: Sport.cz

 
Článek

„Pro nás je zásadní, aby k jejímu znovuotevření došlo ještě před květnovým mistrovstvím světa v Praze. Chceme jít ale trochu odlišnou filozofií než dřív a mít Síň slávy především jako odkaz úchvatné historie našeho hokeje. Bude fungovat nejen v klasické kamenné podobě, ale i v moderním virtuální prostředí,“ tvrdí manažer Síně slávy Bedřich Ščerban s tím, že se jedná o využití bývalých prostor Čedoku.

„K vidění v Síni slávy zůstanou cenné artefakty, ale přidáváme důraz na propojení s moderními technologiemi. Už nechceme, aby to byla herna, ale spíš hokejový chrám. Moderní, důstojný, aktuální, efektivní a svým umístěním v centru města i pojetím blíž fanouškům,“ říká Jan Mišák z firmy Xlab, která vyhrála výběrové řízení na realizaci nové podoby Síně slávy.

Připravuje se i její mobilní verze a rovněž interaktivní instalace na stadionech. „Chceme zajistit i dynamickou proměnu obsahu a věřím, že i přes nabízenou virtuální podobu bude pro fanoušky dál lákavým místem k návštěvě,“ naznačuje Mišák. „Oceňuji umístění v centru města, což doufám, že povede k vyšší návštěvnosti. A určitě pomůže, když takové místo zachytí i modernější trend,“ říká olympijský vítěz z Nagana Dominik Hašek.

Síň slávy českého hokeje až do letošního června fungovala téměř devět let v těsném sousedství pražské O2 areny. „Při nastavení smluvního nájmu na Harfě to ale nebylo pro nás do budoucna ufinancovatelné,“ připomíná masivní finanční ztráty generální sekretář Českého hokeje Jan Černý.

Virtuální prohlídka Síně slávy českého hokeje, která by měla být otevřena na jaře 2024Video: Sport.cz

„Ekonomicky to skutečně nedávalo smysl, chtěli jsme, aby další činnost Síně slávy byla únosná, proto došlo k rychlému vystěhování. Za ten ukvapený proces se tuzemským hokejovým legendám ještě jednou omlouvám,“ vysvětluje Černý, podle nějž náklady na nové prostory budou činit pouhých sedmnáct procent z předchozí částky na provoz. „Roční náklady jsou nově spočítané na necelé tři miliony korun,“ dodává Černý.

Noví členové budou do Síně slávy uvedeni 14. prosince během utkání Česko-Finsko v rámci Švýcarských hokejových her.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Česko - Švýcarsko 1 : 2 dohráno
20240505T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.