Hlavní obsah

Pět jedniček ve stejném dresu. Dnešní soupeř českých hokejistů v sobě skrývá poklady

Pittsburgh

Drzí, draví, dobří. Tři slova, která charakterizují posledního soka českých hokejistů před startem Světového poháru. Tým Severní Ameriky do 23 let se může chlubit nepřeberným množstvím talentu. Hned pět hráčů má ve své biografii také položku: jednička draftu NHL.

Foto: Jacques Boissinot, ČTK/AP

Connor McDavid, kapitán Výběru Severní Ameriky, v souboji s Romanem Josim.

Článek
Fotogalerie

Ryan Nugent-Hopkins (2011)

Ve stejném roce, kdy si Tampa Bay z 208. pozice vybrala Ondřeje Paláta, ovládl burzu nadějí v Minnesotě mládenec, který se poté trefil hned při svém debutu a hattrick vstřelil ve třetím zápase v NHL.

Na rozdíl od Paláta ale edmontonský centr dosud nikdy nepřekonal hranici 60 bodů, ačkoli v Oilers měl dostatek prostoru a hrával 20 minut na zápas.

„Buduje se mančaft. Je tu spousta mladých kluků, kteří prostě musí hrát. A když se nebojuje o play off, tak je jasné, že je budou zkoušet a zkoušet," tvrdil před olympiádou v Soči bývalý spoluhráč Nugenta-Hopkinse Aleš Hemský.

Nathan MacKinnon (2013)

Loni si útočník Colorada do Prahy dojel pro titul mistra světa, české fanoušky nepotěšil ani o rok dříve, kdy obral Paláta o Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL.

„Vyhrál zaslouženě. Je to výborný útočník, navíc o pět let mladší než já a je radost se na něho dívat," prohlásil tehdy Palát.

Aaron Ekblad (2014)

Další mistr světa z Prahy 2015 má v klubové kabině Jaromíra Jágra a je prý rád, že ho musí bránit jen na tréninku.

„Nemůžete ho jen tak objet a vzít mu puk, protože se nedostanete přes ten jeho zadek," tvrdil Ekblad před rokem v Česku. O pár týdnů později dostal cenu pro nejlepšího nováčka v NHL.

Jak moc si Panthers skoro dvoumetrového beka cení, ukázala nová smlouva na osm let a 60 miliónů dolarů.

Connor McDavid (2015)

I když polovinu zápasů vynechal kvůli vážnému zranění, nasbíral ve své premiérové sezóně v průměru víc než bod na zápas.

Před letošním mistrovstvím světa ukázal svůj talent také v Praze, kde dal svůj první gól na reprezentační seniorské úrovni. Za pár týdnů mu v Rusku pověsili na krk i zlatou medaili mistra světa, kterou měl už z kategorií osmnáctiletých a dvacetiletých.

V Edmontonu devatenáctiletému centrovi chystají céčko na dres a Wayne Gretzky prý konečně bude mít následovníka.

Auston Matthews (2016)

Permanentní kat českých hokejových výběrů. Během dvou let a pěti zápasů nastřílel do českých sítí ve třech věkových kategoriích 10 gólů. Ty poslední dva ve čtvrtfinále mistrovství světa v Moskvě, kde nejprve srovnal a z nájezdu pak zařídil výhru.

S osmnáctiletým centrem jsou spojeny naděje Toronta na odraz ze dna NHL. V minulé sezóně bylo nejhorším týmem ze všech 30.

„Elitní smysl pro hokej. Velká postava. Dravost. Chytrost. Dobré rodinné prostředí. Výjimečný hráč," charakterizoval Matthewse kouč Toronta Mike Babcock.

Reklama

Související témata: