Hlavní obsah

Postupová matematika? Čechům musí pomoct Američané i Evropané. Je to ale reálné?

Toronto/Praha

Teoretická naděje na postup ze skupiny sice stále ještě žije, i samotní čeští hokejisté si ale dobře uvědomují, že do semifinále Světového poháru by je poslal už jen zázrak. Inkasovaný gól z hole Leona Draisaitla v prodloužení utkání s Výběrem Evropy totiž určil, že Jandačova parta musí spoléhat na pomoc ostatních. Na velkou pomoc ostatních...

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Útočník Leon Draisaitl překonal českého brankáře Petra Mrázka a zařídil Výběru Evropy výhru v prodloužení.

Článek

Kdyby totiž urvali v nastaveném čase pro sebe zápas s Evropany Češi, v pátek ráno středoevropského času by nejspíš měli všechno ve vlastních rukách. Před zápasem se Spojenými státy by takřka stoprocentně věděli, že výhra v základní hrací době zaručí postup.

Jenže to se nestalo. „Teď jsme sice ve hře, ale je to jen teorie. Na turnaji takové velikosti proti takovým hráčům v žádném případě nic nebalíme, všichni kluci jsou profíci a budeme hrát na tisíc procent," uvědomuje si Jandač.

Že bude základní skupina konečnou stanicí, můžou zjistit Češi už ve středu ráno. A to v případě, když Američané neporazí po šedesáti minutách Kanadu. Ani triumf svěřenců Johna Tortorelly v zámořském derby ale nestačí.

Kapitán Plekanec a spol. ještě potřebují porazit USA v základní hrací době, navíc musejí doufat, že Evropané nedovolí získat Kanaďanům ani bod. Tohle všechno se zdá být jako sci-fi.

A jaká jsou kritéria v případě rovnosti bodů po odehrání všech zápasů skupin? Pakliže půjde jen o dva týmy, rozhodovat bude vzájemný zápas. Jenže co když bude mít shodný bodový zisk více mužstev?

Shodný počet bodů tří nebo čtyř mužstev:
1. Počet výher v základní hrací době a po prodloužení (triumf v samostatných nájezdech se nezapočítává)
2. Počet výher v základní hrací době
3. Celkové skóre
4. Vyšší počet vstřelených branek
5. Skóre ze vzájemných zápasů s týmy se stejným počtem bodů
6. Vyšší počet vstřelených branek ze vzájemných zápasů s týmy se stejným počtem bodů
Jak to podle vás s českým týmem dopadne? Stane se hokejový zázrak a postoupí do semifinále?
Ano, postup je ještě reálný
6,7 %
Ne, ale s USA něco uhrát může
25,9 %
Ne. Je to sci-fi. I s USA prohraje
67,4 %
Celkem hlasovalo 6386 čtenářů.

Reklama