Hlavní obsah

Pardubice přehrály v repríze extraligového finále Spartu

PRAHA

Hokejisté Pardubic zaznamenali ve svém druhém utkání skupiny C letního Tipsport Cupu druhou výhru. V úterý na ledě v Chrudimi porazili v repríze finále poslední extraligové sezóny mistrovskou Spartu těsně 3:2.

Článek

Sestava Sparty byla opět plná mladíků, neboť trenéři nechali odpočívat hned osm opor. Moeller vstoupil do utkání před velmi slušnou návštěvou lépe a hned ve 4. minutě potrestal vyloučení Protivného úvodní brankou Koma, který překonal brankáře Valenta. O chvíli později zvýšil přesnou ranou švihem z prostoru mezi kruhy Petr Sýkora a když ve 37. minutě zvýšil na tříbrankový rozdíl Somík, zdálo se být rozhodnuto.

V útočně laděném utkání, které v sobě neslo všechny atributy rivality mezi oběma kluby, se však misky vah začaly naklánět na stranu Sparty a Petr Ton za necelé dvě minuty snížil. V 50. minutě se Spartě naskytla možnost další přesilovky a pykající Cetkovský se po 70 vteřinách vracel předčasně na led. Další projektil však brankář Hylák v pardubické brance za svá záda nepustil.

Liberec poprvé vyhrál 

Po dvou prohrách na stadiónech soupeřů Sparty a Pardubic dosáhli v úterý hokejoví Bílí Tygři Liberec prvního vítězství v letním Tipsport Cupu. V domácí staré Svijanské aréně zdolali extraligového nováčka z Ústí nad Labem 3:2.

Novou tváří v libereckém dresu byl slovenský křídelní útočník Richard Rapáč (naposledy v Prince George Cougars ve WHL), který je v Liberci na zkoušce a podílel se asistencí na jednom z gólů.

Tygři se ujali vedení brankou Kašpaříka. Ústí ještě v první třetině vyrovnalo z přesilovky zásluhou obránce Ficence a v 30. minutě šlo dokonce do vedení po trefě Heřmana. Dušek a Hunkes však skóre opět otočili a Liberec nakonec přece jen vyhrál.

Litvínov utrpěl debakl od Chomutova

Hokejisté Litvínova utrpěli při svém vstupu do Tisport Cupu debakl na ledě prvoligového Chomutova 2:7. Hattrickem se na výhře finalisty uplynulého ročníku druhé nejvyšší soutěže podílel útočník Ladislav Boušek. V sestavě Chemopetrolu chyběli brankář Petr Franěk a útočníci Robert Reichel, Michal Trávníček, Peter Jánský a Zbyněk Sklenička.

Nasazení, dravost a pohledné kombinace Chomutova zakončené brankami přivodili extraligovému soupeři pořádný šok. O vítězi rozhodl úvod, po trefách Bouška, Jeslínka, Stehlíka a znovu Bouška vedl Chomutov v polovině první třetiny už 4:0. V 17. minutě sice Bednařík snížil, ale zmrtvýchvstání favorita se nekonalo. Naopak Litvínov dál působil mdle a inkasoval ještě tři góly. Posledním z nich dovršil hattrick domácí kanonýr Boušek.

Třinec otočil utkání se Zlínem 

Hokejisté Třince zvrátili nepříznivý vývoj zápasu prvního kola Tipsport Cupu proti Zlínu a šňůrou čtyř branek v poslední třetině rozhodli o výhře 6:4. Hosté v průběhu úterního utkání třikrát vedli o dva góly, ale nakonec jim to nestačilo ani na bod.

Oceláři nerezignovali ani po gólu do šatny, kterým Filip Čech náskok hostů ve 40. minutě zvýšil na 4:2. Domácí si na závěr přichystali mohutný finiš. Polanský s Lušňákem, který je po ročním působení v zámoří v celku Sudbury Wolves v Třinci na zkoušce, vyrovnali a Korhoň dalšími dvěma trefami zkompletoval svůj hattrick.

Vítkovice přehrály Vsetín

Vítkovičtí hokejisté úspěšně rozehráli boje ve skupině D Tipsport Cupu, když na domácím ledě porazili Vsetín 4:2. Klíčem k úspěchu domácího týmu byly přesilovky, ze kterých se Vítkovice třikrát gólově prosadily.

Valašský tým, který ještě stále neví, zda bude v nové sezóně účinkovat v extralize, byl favoritovi vyrovnaným soupeřem. Deset minut před koncem málem vyrovnal Nedbálek, ale jeho rána zazvonila jen o horní tyčku Pincovy branky. Vítězství Vítkovic pojistil 83 sekund před koncem v početní výhodě Ujčík.

Plzeň porazila Budějovice

Hokejisté Lasselsbergeru Plzeň vstoupili do Tipsport Cupu domácí výhrou 3:2 nad českobudějovickým Mountfieldem, který tak navázal na předchozí pohárový nezdar na ledě Slavie. Západočeši po snadné páteční výhře v přátelském utkání s Litvínovem narazili tentokrát na rozehraného protivníka a vinou individuálních chyb a nepřesné koncovky ještě čtyři minuty před koncem prohrávali. Skóre však následně otočili během pouhých 41 sekund.

Po bezbrankové úvodní třetině se ve druhé části ujali vedení hosté zásluhou Tomanova přesilovkového nahození od modré čáry. Domácí však stihli ještě do přestávky srovnat díky Vlasákovi a jeho pohotovém bekhendovém zakončení v přesilové hře; největší letní posila Plzně se tak v novém působišti trefila vůbec poprvé. Ve třetí třetině dostal přesněji kombinující Jihočechy znovu do vedení Veselý, když po rychlém brejku vypálil přesně pod lapačku gólmana Jariny.

Závěr ovšem patřil domácím. Necelé čtyři minuty před koncem normální hrací doby totiž při velkém závaru dotlačil za Altrichterova záda kotouč mladý Laš a v téže minutě dokonal obrat ve skóre brilantně provedeným trestným střílením opět Vlasák. Na výsledku už nic nezměnila ani závěrečná power play hostí.

Kladno vrátilo porážku Varům

Kladenští hokejisté vrátili Karlovým Varům dvoubrankovou prohru z páteční předehrávky Tipsport Cupu na západě Čech a dnes porazili Energii 4:2. V dresu Středočechů se poprvé po mnoha letech představil také útočník Petr Tenkrát.

V úvodní třetině gól nepadl, ačkoliv Kladenští k němu měli blíže a téměř dvě minuty hráli přesilovku pět na tři. Branky začaly padat až v prostřední třetině. Domácí se ujali dvoubrankového vedení, ale hosté stačili během šesti minut náskok zlikvidovat.

V poslední vyrovnané třetině měli více klidu a štěstí v koncovce kladenští hráči a připsali si tak první body. Nejprve jim vrátil vedení svou druhou brankou v utkání Kalla a v 57. minutě pečetil výsledek Diviš.

Navrátilec Tenkrát se blýskl parádní nahrávkou na třetí gól. "Byla to pochopitelně velice příjemná věc hrát opět za Kladno. Stále vyznává stejný ofenzivní styl jako v době, kdy jsem za Kladno hrál," říkal unavený Tenkrát po utkání. "Domlouval jsem se s trenéry, že začnu v řadě s Kallou a Hornou. Myslím si, že oba jsou velice kvalitní hráči a jsem přesvědčen, že nám souhra bude fungovat," dodal Tenkrát, který by měl před svým švédským angažmá odehrát za Kladno úvodních 11 až 12 kol extraligy.

Tipsport Hockey Cup - 1. kolo
Skupina A
Kladno - Energie Karlovy Vary 4:2 (0:0, 2:2, 2:0)
Branky: 23. a 44. Kalla, 33. Martin Procházka, 57. Diviš - 34. Milan Procházka, 40. Duben. Rozhodčí: Pešina - Bláha, Kostka. Vyloučení: 8:9, navíc Kalla (Kladno) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 350.
KLH Chomutov - Chemopetrol Litvínov 7:2 (4:1, 2:0, 1:1)
Branky: 4., 10. a 47. Boušek, 5. Jeslínek, 9. Stehlík, 28. Havlůj, 32. Heinisch - 17. Bednařík, 58. Machulda. Rozhodčí: Souček - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 9:9. Využití: 1:1. Diváci: 1600.
1.Chomutov110007:23
2.Energie Karlovy Vary210017:73
Kladno210017:73
4.Chemopetrol Litvínov100012:70
Skupina B
Lasselsberger Plzeň - HC Mountfield 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)
Branky: 34. a 57. z trestného střílení Vlasák, 57. Laš - 26. Toman, 48. Veselý. Rozhodčí: Hodek - Bejček, Lhotský. Vyloučení: 5:6, navíc Toman (Č. Budějovice) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 1500.
Skupina C
Bílí Tygři Liberec HC Slovan Ústečtí Lvi 3:2 (1:1, 1:1, 1:0).
Branky: 9. Kašpařík, 33. Dušek, 41. Hunkes - 18. Ficenc, 30. Heřman. Rozhodčí: Hribík - Blümel, Barvíř. Vyloučení 12:12, navíc Hořava (Ústí) 10 min. a do konce utkání. Využití 0:1. Diváci: 1000.
Moeller Pardubice - Sparta Praha 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)
Branky: 4. Koma, 9. Sýkora, 37. Somík - 39. a 51. P. Ton. Rozhodčí: Jeřábek - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 9:14. Využití: 2:2. Diváci: 1470.
1.Moeller Pardubice220005:36
2.Bílí Tygři Liberec310117:84
3.Sparta Praha201016:62
4.Slovan Ústečtí Lvi100012:30
Skupina D
Oceláři Třinec - RI Okna Zlín 6:4 (0:2, 2:2, 4:0)
Branky a nahrávky: 25., 51. a 60. Korhoň, 22. Pavelek, 43. Polanský, 46. Lušňák - 11. Záhorovský, 19. Balaštík, 24. Galvas, 40. F. Čech. Rozhodčí: Šír - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:2. Diváci: 1060.
Vítkovice Steel - Vsetínská hokejová 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)
Branky: 18. a 40. Burger, 10. Klimek, 59. Ujčík - 26. J. Hruška, 48. Navrátil. Rozhodčí: Minář - Jureček, Pala. Vyloučení: 10:8, navíc Burger 10 min. Využití: 3:0. Diváci: 300.

Reklama

Související témata: