Hlavní obsah

Český gólman překonal rekord na MS dvacítek, bodování vládne kanadská hvězdička

Kanadský útočník Connor Bedard vládne po základních skupinách mistrovství světa hokejových dvacítek v Halifaxu a Monctonu produktivitě o deset bodů před spoluhráčem Loganem Stankovenem. Sedmnáctiletý Bedard si ve čtyřech zápasech připsal 18 bodů za šest branek a 12 asistencí. Stankoven má na kontě dvě trefy a šest přihrávek. Český obránce David Špaček se dělí se šesti body za tři góly a stejný počet přihrávek o šestou pozici a spolu se Švédem Ludvigem Janssonem je nejproduktivnějším zadákem turnaje.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Český gólman Tomáš Suchánek zasahuje na MS dvacítek.

Článek

Bedard je nejlepším střelcem i nejlepším nahrávačem. Mezi kanonýry na něj na druhém místě spoluhráč Dylan Guenther a Američan Jimmy Snuggerud ztrácejí dva góly. V pořadí nahrávačů má druhý Stankoven o polovinu méně asistencí.

Více bodů než Bedard dokázalo za jedno juniorské mistrovství světa nasbírat pouze osm hráčů. Předpokládaná jednička letošního draftu NHL může mít ještě v případě úspěšného pondělního čtvrtfinále proti Slovensku příležitost rozšířit svou bilanci až ve třech zápasech.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Hvězdný kanadský hokejista Connor Bedard střílí na českou branku během utkání MS hráčů do 20 let. Zblokovat střelu se pokouší Stanislav Svozil.

Rekordmanem je s 31 body za sedm branek a 24 asistencí ze sedmi utkání z roku 1993 Švéd Peter Forsberg. Následují s 24 body jeho krajan Markus Näslund (13+11; v roce 1993) a Fin Raimo Helminen (11+13; 1984). Dalšími v pořadí jsou čeští útočníci Robert Reichel (11+10; 1990), Vladimír Růžička (12+8; 1983), Finové Esa Keskinen (6+14; 1985), Esa Tikkanen (7+12; 1985) a Američan Doug Weight (5+14; 1991).

Bedard je s 11 kladnými body nejlepší i v bilanci plus/minus. Českému útočníkovi Gabrielu Szturcovi patří se sedmi plusovými body pátá pozice. Nejtrestanějším hráčem je s 31 minutami kanadský útočník Zach Dean.

Mezi brankáři má nejvyšší úspěšnost zákroků 96,36 procenta i nejnižší průměr rovné jedné branky na zápas Fin Jani Lampinen. Švéd Carl Lindbom udržel dvakrát čisté konto.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Český hokejista Stanislav Svozil (vlevo) se chystá ohrozit švédského gólmana Carla Lindboma v utkání na mistrovství světa dvacítek.

Český gólman Tomáš Suchánek je s průměrem 1,49 třetí a s úspěšností 93,26 šestý. Jednou udržel čisté konto. Navíc nasbíral také tři asistence, čímž překonal rekord jak na jednom šampionátu, tak i v historii MS dvacítek.

Po dvou asistencích na jednom turnaji měli Američan John Gibson (2013), Fin Joni Ortio a Lotyš Janis Kalninš (oba 2010). Vedle nich si připsali stejný počet celkově také Čech Roman Turek, Švéd Henrik Lundqvist a Kanaďan Marc-André Fleury.

Reklama

Související témata: