Hlavní obsah

USA - Česko 2:4Senzace! Česká hokejová dvacítka prošla do semifinále MS na úkor obhájce titulu

Aktualizováno

Prvotřídní senzace. Čeští hokejisté předvedli vynikající výkon ve čtvrtfinále MS do 20 let a výhrou 4:2 nad USA se dostali mezi elitní čtyřku šampionátu. Skvěle zachytal Tomáš Suchánek, jenž měl 28 úspěšných zákroků a hodně důležitá byla i odpověď kapitána Jana Myšáka na vedení soupeře. Rozhodující úder favorizovaným Američanům pak zasadili mladíci dvěma góly v rozpětí tří minut a jedenácti vteřin druhé třetiny, pečeť výsledku dal při power play soupeře Jiří Kulich. Semifinále s Kanadou by české mužstvo mělo v Edmontonu odehrát v pátek ve 22.00.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Česká radost. David Jiříček (5), Jan Myšák (19) a Jiří Kulich (25) oslavují gól do sítě USA během čtvrtfinále MS dvacítek.

Článek
Fotogalerie

Česká dvacítka nastoupila do duelu s velkým odhodláním odčinit blamáž s Lotyši. Suchánek byl od začátku zaměstnanějším brankářem, ale po Kanaďanech poznávali na vlastní kůži i Američané, jak jistě dokáže chytat. S přehledem zlikvidoval šance Kaisera i Samoskeviche.

První česká střela na branku soupeře přišla až v páté minutě, záhy se Urbanova dorážka otřela o tyčku. Tým USA sázel na rychlost, ale do vedení mu pomohl šťastný gól. Nahozený puk od zadního mantinelu se nešťastně odrazil před branku Suchánka, Coronato sice ještě při zakončení neuspěl, dorážkou se však prosadil Cooley.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Hvězda americké dvacítky Logan Cooley (18) slaví gól během čtvrtfinále MS dvacítek s Českem.

Čeští reprezentanti ale nesklopili hlavu a o důležité vyrovnání se ještě před koncem první třetiny postaral kapitán Myšák, jenž tečoval ránu Ticháčka od modré do protipohybu brankáře Mbereka. Vstřelený gól dodal české dvacítce energii, hlavně se mohla spolehnout na Suchánka v brance, jenž ve 26. minutě pohotovým zákrokem zlikvidoval Jamesovu šanci.

Následoval nejlepší úsek českých hokejistů na celém turnaji. Nejprve dostal Hauser po dobré práci Ivana přihrávku na pravý kruh, odkud přes clonícího hráče přesně zamířil o tyč do branky a národní tým do 20 let nečekaně vedl. Po 191 vteřinách provedl další výpad do americké obrany Šapovaliv, jenž na postu elitního centra nahradil Guta. Mbereko sáhl do střely tak nešťastně, že si srazil puk mezi vlastní betony.

Zaskočení Američané, jejichž klíčový obránce L. Hughes viditelně kulhal, úplně ztratili glanc. Zatímco v první třetině vyslali na Suchánka šestnáct střel, ve druhé to byly jen čtyři. Vývojem povzbuzení čeští mladíci dokázali se soupeřem bruslit, snažili se hrát hodně s pukem a měli daleko víc energie i klidu, soupeři i proto začínaly téct nervy.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Americký hokejový reprezentant Mackie Samoskevich (11) a Jakub Kos (15) v souboji během MS dvacítek.

Projevilo se to i úmyslným Berardovým podkopnutím Jiříčka, za což frustrovaný Američan vyfasoval trest do konce zápasu. Pětiminutová přesilovka mohla umocnit pohodu reprezentantů, ale narušil ji Svozilův faul. Nicméně čas pracoval pro český tým, jenž vzorně plnil defenzivní práci a Suchánek svými zákroky připravoval hvězdy soupeře o sebedůvěru.

Kritická chvíle nastala deset minut před koncem, kdy byl znovu vyloučen Svozil, za faul kolenem na Cooleyho dostal vyšší trest. Pět minut v oslabení znamenalo veliký tlak na českou branku. Samoskevich trefil jen tyčku, ale po závaru před Suchánkem se prosadil Mazur.

Dvacítka i po kontaktním gólu USA trpělivě bránila, jednoduše dostávala puk z pásma a ubíhající čas dostával do potíží soupeře. Už 107 sekund před koncem sáhli Američané k power play. Jenže brzy vyrobili fatální chybu při rozehrávce, Hughese obral o puk Kulich a dovezl ho do prázdné branky.

Po deseti letech tak dvacítka získala skalp mužstva USA, které navíc obhajovalo zlato. Hymnu pak zpívali nadšeně všichni čeští hráči, jejichž radost v kabině byla obrovská.

MS hráčů do 20 let
Čtvrtfinále:
USA - Česko 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 13. Cooley (Coronato, Knies), 52. Mazur (Slaggert, Duran) - 18. Myšák (Ticháček, Kulich), 28. Hauser (Ivan, Jiříček), 31. Šapovaliv (Kulich, Hamara), 59. Kulich. Rozhodčí: Holm (Švéd.), Hiff - Mackey, Oliver (oba Kan.). Vyloučení: 0:1, navíc Berard (USA) a Svozil (ČR) oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 739.
USA: Mbereko - Faber, Hughes, Truscott, Kaiser, Peart, Kleven, Moore - Mazur, Bordeleau, Slaggert - Coronato, Cooley, Knies - Samoskevich, James, Berard - Duran, Savage, Pastujov - McKown. Trenér: Nate Leaman.
Česko: Suchánek - Ticháček, Jiříček, Svozil, Špaček, Hamara, Čech, Š. Němec - Myšák, Šapovaliv, Kulich - Urban, Gut, Szturc - Ryšavý, Menšík, Kos - Hauser, Ivan, Měchura. Trenér: Radim Rulík.
Jak se na MS do 20 let hraje o medaile
Pátek 19. srpna:
22.00 h semifinále Kanada–Česko (vysílá ČT sport)
Sobota 20. srpna:
2.00 h semifinále Švédsko–Finsko
22.00 h utkání o 3. místo
Neděle 21. srpna:
2.00 h finále
Začátky jsou uvedeny v našem čase, v Edmontonu je o 8 hodin méně

Reklama

Související témata: