Hlavní obsah

Kanada - Česko 5:2Marná snaha dvacítky. Přes Kanadu cesta do finále nevedla

Aktualizováno

Finálová brána zůstala pro české hokejisty na MS do 20 let v Edmontonu uzamčena. Proti Kanaďanům v pátečním semifinále nenašli klíč k jejímu otevření. Dvě branky reprezentantů v polovině třetího dějství znamenaly už jen korekci manka, které v předchozím průběhu narostlo až do čtyřgólové podoby. Poslední slovo měl zámořský tým a po výhře 5:2 má jisté přinejmenším stříbro. Mladí reprezentanti, kteří v této věkové kategorii čekají na cenný kov od roku 2005, si v sobotu od 22.00 h našeho času zahrají o bronz proti Švédsku.

Foto: Jason Franson/The Canadian Press via AP, ČTK/AP

Hráči Kanady slaví vstřelený gól, v popředí posmutnělý Gabriel Szturc.

Článek
Fotogalerie

Čeští trenéři se drželi filozofie, že vítěznou sestavu nemění. Její klíčový článek, brankář Suchánek se ale od začátku dostával pod tlak kanadských střel. Jen v první části jich bylo patnáct, dvě z nich propustil do své sítě. Kanadský protějšek Garand ani zdaleka neměl tolik práce, během úvodní třetiny ani nemusel z rukávu vytáhnout zákrok proti nějaké tutovce.

Favorit se do vedení dostal v 11. minutě, kdy po bekhendové střele Foerstera nedokázal nikdo z obránců uklidit puk z hrany brankoviště do bezpečí. Po odrazu se tak k němu dostal Johnson, jenž se zjevil ve správný čas na správném místě. Držitel stříbra z letošního MS dospělých s přesným zakončením neměl problém.

Domácí dokázali tvořit v neuvěřitelné rychlosti a těžili i ze své úžasné bilance na vhazování, vyhrávali jich přes sedmdesát procent. Pět minut po úvodní trefě pak kanadské vedení umocnil další velký talent tamního hokeje Bedard, jenž z levé strany vypálil ke vzdálenější tyči tak, že Suchánek neměl šanci zasáhnout.

Další velké šance Ostapchuka a Gauchera ale český brankář zlikvidoval. Teprve při prvním střídání druhého dějství přišlo vážnější ohrožení kanadské svatyně, když hned po čtrnácti vteřinách tvrdě vypálil Jiříček. Nabudilo to aktivitu českého mužstva, které nezaostávalo bruslařsky a využilo i určitého polevení domácích mladíků.

Obraz hry se přece jen pozměnil a Szturcovu střelu Garand neudržel v lapačce. Měl ale štěstí, puk mu spadl přímo do výstroje. Vzápětí Kos ujížděl sám na kanadského gólmana, jenže tísněn obráncem nedokázal zakončit podle představ. Probouzení české dvacítky uťalo oslabení za nedovolený počet hráčů na ledě, kdy Urban zbrkle střídal. Celý trest si ani za katrem neodseděl.

Nejprve po Johnsonově teči zvonila tyč, vzápětí tento kanadský hráč vybojoval puk ve středním pásmu a poslal ho do jízdy Stankovenovi. První přesilovku tak soupeř ve 32. minutě využil a totéž bleskově zvládl i s druhou, tentokrát za sekání Němce. Postaral se o to nejproduktivnější hráč turnaje McTavish (8+7), jemuž nabíjel aktivní Johnson.

Mezitím český tým ze své početní výhody vůbec nic nevytěžil a od třetí třetiny už trenéři nechali chytat Čajana. Obecně se zdálo, že reprezentanti při vědomí nezvratitelnosti semifinálového duelu už začínají myslet na utkání o bronz, které bude následovat za necelých 24 hodin.

Ale Myšákův gól ještě vzkřísil naději dvacítky, zvlášť když o 110 vteřin později Jiříček ranou od modré využil přesilovku. Neuplynuly ale ani dvě minuty, když poslední slovo patřilo domácím, Roy zblízka procpal puk náhradnímu českému brankáři do sítě. Před šesti dny ve skupině Kanada vzájemný zápas vyhrála 5:1, semifinálové skóre bylo hodně podobné.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let - semifinále:
Kanada - Česko 5:2 (2:0, 2:0, 1:2)
Branky: 11. K. Johnson (Stankoven, Foerster), 16. C. Bedard (Gaucher, Cuylle), 32. Stankoven (Johnson, Zellweger), 37. McTavish (Johnson, Zellweger), 55. J. Roy (Zellweger, Dufour) – 51. Myšák (Kulich, Svozil), 53. Jiříček (Myšák, Kulich), hlavní rozhodčí Holm (Švéd.) a Fernandez (USA), vyloučení 2:3, využití 2:1, 5863 diváků.
Kanada: Garand – Sebrango, Zellweger, Del Mastro, Cormier, Thompson, Seeley, O'Rourke – Dufour, McTavish, J. Roy – Foerster, Stankoven, K. Johnson – C. Bedard, Gaucher, Cuylle –Desnoyers, Ostapchuk, Othmann – Kidney.
Česko: Suchánek (41. Čajan) – Ticháček, D. Jiříček, Svozil, D. Špaček, Hamara, A. Čech, Š. Němec – Myšák, Šapovaliv, Kulich – T. Urban, Gut, G. Szturc – Ryšavý, Menšík, Kos – Hauser, Ivan, Měchura.

Reklama