Hlavní obsah

Kanada byla o level lepší, nestíhali jsme jí nohama, připustil Rulík. Chválil jen Suchánka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především cenná zkušenost, ale i odraz rozdílu v hokejové kvalitě. Tak hodnotil trenér české hokejové dvacítky Radim Rulík sobotní souboj s domácí Kanadou (1:5) na MS v Edmontonu. „Musíme si to přiznat, Kanada byla o level lepší. Hráli jsme proti obrovské hokejové síle," řekl kouč ve videu zveřejněném na hokej.cz.

Foto: Jan Beneš/Český hokej

Trenér hokejové dvacítky Radim Rulík.

Článek

Nicméně mladým reprezentantům se povedlo favorita zaskočit. „Docela jsme zvládli zachytit nápor Kanady, která se do toho chtěla opřít, jenže se neodehrál ještě ani pět minut a přišlo vyloučení Chmelaře do konce zápasu, tam bohužel došlo k okamžitému výlevu emocí," tvrdil Rulík.

„Nechci ho omlouvat, ale bylo to celé zřejmě dané tím, že při Othmannově čistém hitu se zranil. Nahromaděnou frustraci Jarda vyřešil faulem na soupeře v podobě vražení na hrazení. Nás mrzí hlavně to, že už asi nebude moct na turnaji hrát. Uvidíme, ale prognózy nejsou dobré," objasnil na kameru trenér, jehož svěřenci se z brejku v oslabení dostali do šokujícího vedení,

Tím ale vydráždili Kanadu k důslednějšímu výkonu. „Sice jsme pět minut ve čtyřech proti pěti skvěle ubránili, a dokonce dali gól, ale soupeř se dostal do velikého tlaku. Zapnul na nejvyšší obrátky a hned byl znát velký výkonnostní rozdíl, dost jsme pak ztráceli puky," vykládal Rulík ve videorozhovoru pro web Českého hokeje.

Kanaďané měli výborný pohyb, udrželi se na puku a vyhráli buly i osobní souboje. „Byli strašně nebezpeční, proti jejich intenzivní hře jsme nestíhali nohama. Viděli jsme, jak byla Kanada lepší. Pro kluky by to měla být motivace, aby se pokusili na takovou úroveň dostat," nabídl svůj pohled Rulík.

Navzdory nepřiznivému vývoji skóre se snažil tým burcovat. „Pokoušeli jsme se kluky donutit nevnímat výsledek. Přece jenom to sráží mysl, když prohrávají. A každým obdrženým gólem víc a víc. Snažili jsme, aby drželi systém. Někdy to šlo líp, někdy hůř. Nemohlo je ale potkat nic lepšího než hrát takhle těžký zápas, jen to musí takhle pojmout," doplnil český kouč.

Poměr střel 57:23 pro Kanadu mluví za vše. Že vyústil jen do výsledku 5:1 je obrovskou zásluhou debutujícího Tomáše Suchánka. Přerovský odchovanec předvedl skutečně skvělý výkon. „Chytal naprosto super. Kdyby takhle nadstandardně ten zápas odehrálo víc lidí, tak jsme bojovali o jiný výsledek. Ale bohužel to se úplně nepodařilo," uvažoval Rulík.

Předchozí dva zápasy chytající Bednář je fit, kouč jen s ohledem na dva české zápasy ve dvou dnech chtěl gólmanskou zátěž rozložit. „Nebyl důvod to neudělat, protože Suchánek na tréninku i v přípravě chytal velmi dobře," řekl kouč, ale nechtěl dál řešit, jak moc Suchánkovo parádní představení zasáhlo do jeho důvěry vůči dosavadní jedniřce.

„S Lotyšskem to bude úplně jiný zápas než proti Kanadě, ale také těžký. Když se nebudeme spoléhat na pomoc Finů, že porazí Slováky, tak pro čtvrtfinálovou jistotu potřebujeme bodovat. Než ale takhle počítat, půjdeme na led s jasným cílem vyhrát, ale nebude to žádná procházka," tvrdil Rulík, jehož svěřenci poslední vystoupení v základní skupině šampionátu rozehrají o půlnoci z neděle na pondělí našeho času. V Edmontonu v té chvíli bude o osm hodin méně.

Reklama