Hlavní obsah

Kanada - Švýcarsko 6:3Kanada si poradila se Švýcary a v semifinále MS vyzve Česko. Dál jdou i Švédsko a Finsko

Aktualizováno

Úvodní čtvrtfinálové souboje hokejového mistrovství světa do 20 let skončily bez překvapení. Favorizovaní Finové porazili Němce 5:2 a stali se prvními semifinalisty turnaje v Edmontonu. Do elitní čtyřky se pak podle očekávání dostali i Švédové, kteří se však na výhru 2:1 nad outsiderem z Lotyšska pořádně nadřeli. Dařilo se favorizované Kanadě, která si poradila se Švýcarskem 6:3 a v semifinále vyzve český tým, který šokoval výhrou nad Spojenými státy 4:2.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Hokejisté Kanady se radují z branky

Článek

Suomi vybojovali výhru především díky přesilovým hrám, v nichž nasázeli čtyři z pěti svých gólů. O obě branky Němců se postaral liberecký odchovanec Bennet Rossmy.

Švédové měli proti Lotyšům, senzačním přemožitelům Česka v základní skupině, překvapivě hodně práce. Na úvodní gól Tre Kronor z první třetiny odpověděl na konci druhého dějství Gustavs Ozolinš.

Pobaltský tým přežil ve třetí třetině i pětiminutové oslabení, následně ale rozhodl o těsné výhře favorita Emil Andrae.

Kanada nezaváhala

Dvěma góly a asistencí se na výhře domácího týmu Kanady nad Švýcarskem 6:3, jenž se o finále utká s Českem, podílel útočník Logan Stankoven. Švýcarům k úspěchu nepomohly ani dvě branky Attilia Biasca.

Semifinálové zápasy se v Edmontonu odehrají v noci z pátku na sobotu SELČ. Duel Kanady s Českem se bude hrát od 22:00, severské derby začne v sobotu ve 2:00.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu - čtvrtfinále:
Finsko - Německo 5:2 (3:1, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 4. Simontaival (Järventie, J. Määttä), 12. Hirvonen (Simontaival, Puutio), 15. Järventie (Heimosalmi, Kemell), 47. Järventie (Heimosalmi, O. Kapanen), 56. J. Määttä (Järventie, Kemell) - 13. Rossmy (Rutkowski, Leonhardt), 38. Rossmy (Hänelt, Münzenberger). Rozhodčí: Kika (ČR), Bloski - Huseby (oba Kan.), Cattaneo (Švýc.). Vyloučení: 3:6. Využití: 4:2. Diváci: 448.
Švédsko - Lotyšsko 2:1
Branky a nahrávky: 17. Rosén (Lysell, Stakkestad), 50. Andrae (Wallinder, Ljungman) - 39. Ozolinš (Ločmelis, Vilmanis). Rozhodčí: Kowalski (Kan.), Fernandez - Rey (oba USA), Hofer (Něm.). Vyloučení: 1:1, navíc Lavinš (Lot.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 518.
Kanada - Švýcarsko 6:3 (4:2, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Foerster (Stankoven, Seeley), 13. Thompson (McTavish, Seeley), 15. Stankoven, 18. Gaucher (Desnoyers, O´Rourke), 25. Cuylle (Zellweger, Foerster), 59. Stankoven (Johnson) - 3. Knak (Zanetti, Despont), 20. Biasca (Fahrni, Taibel), 28. Biasca. Rozhodčí: Hunnius (Něm.), Kova - Jonas (oba Fin.), Špůr (ČR). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 4898.

Reklama

Související témata: