Hlavní obsah

Kanada - Finsko 3:2ppKanadští junioři porazili Finy v prodloužení a slaví triumf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejisté domácí Kanady vyhráli mistrovství světa hráčů do 20 let v Edmontonu. Ve finále zdolali přes ztrátu dvoubrankového vedení Finsko 3:2 v prodloužení. O devatenáctém titulu Kanaďanů v historii juniorských šampionátů rozhodl v čase 63:20 útočník Kent Johnson.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Hokejisté Kanady slaví triumf na MS do 20 let

Článek

Favorizovaný zámořský celek, který hrál o zlato potřetí za sebou, vedl před více než 13 tisíci diváky na začátku druhé třetiny už 2:0, když se po úvodním gólu Joshuy Roye prosadil William Dufour. Finové inkasovali druhý gól v úvodní minutě druhé periody. A téměř po většinu času v této části hráli v početní nevýhodě. Za celou třetinu byli pětkrát vyloučení, čímž si ztížili cestu za vyrovnáním. Vynahradili si to až v závěrečném dějství.

Utkání o zlatou medaili tak dospělo do prodloužení, v němž už po necelých čtyřech minutách rozhodl Kent Johnson a aréna v Edmontonu praskala ve švech.

Kanaďané se tak vrátili na trůn po stříbru z minulého šampionátu, kdy museli rovněž v aréně Rogers Place v Edmontonu vstřebat finálovou porážku s USA. Finové získali své páté stříbro, minule skončili třetí.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu - finále:
Kanada - Finsko 3:2 v prodl. (1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 12. Roy (McTavish), 21. Dufour (Zellweger, McTavish), 64. Johnson (Stankoven) – 45. Heimosalmi (Viro, Mäenpää), 51. Kemell (Niemelä, Liukas). Rozhodčí: Fernandez (USA), Holm (Švéd.) – Hofer (Něm.), Huseby (Kan.). Vyloučení: 1:7. Bez využití. Diváci: 13 327.
Kanada: Garand – Zellweger, Sebrango, Cormier, Del Mastro, Seeley, Thompson, O'Rourke – Roy, McTavish, Dufour – Stankoven, Foerster, Johnson – Bedard, Gaucher, Cuylle – Othmann, Desnoyers, Ostapchuk – Kidney. Trenér: Cameron.
Finsko: Jatkola – Rafkin, Niemelä Viro, Heimosalmi, Jurmo, Puutio, Rajaniemi – Hirvonen, Räty, Kemell – Järventie, Määttä, Simontaival – Väisänen, Kapanen, Liukas – Mäenpää, Helenius, Karvinen – Koivunen. Trenér: Pennanen.
Konečné pořadí:
1. Kanada
2: Finsko
3. Švédsko
4. Česko
5. USA
6. Německo
7. Lotyšsko
8. Švýcarsko
9. Slovensko
10. Rakousko

Reklama

Související témata: