Hlavní obsah

Proč nebyl Kanaďan vyloučen? Finové na MS nechápali podivný verdikt sudích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadští hokejisté zatím na MS do 20 let válí. Na závěr skupinové fáze porazili relativně hladce i silné Finy 6:3. Tým Suomi zaskočil kromě samotné porážky také moment z úvodu třetí třetiny, jehož vyústění trenér Seveřanů jen těžko chápal.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Kanadský gólman Dylan Garand (31) kryje pokus Fina Joela Maatty.

Článek

Běžela už čtvrtá minutě třetí části a Kanaďané měli k dispozici luxusní náskok 4:1. Finům však svitl záblesk naděje, když střelu Topi Niemely tečoval do branky domácích Joakim Kemell.

Kanaďané však proti uznání gólu protestovali s tím, že puk ještě předtím, než skončil v bráně, opustil hrací plochu, na níž se podle jejich mínění vrátil po odrazu od ochranné sítě.

„Hráči na ledě většinou dobře vědí, co se přesně stalo. Byli si stoprocentně jistí, že puk se dotkl sítě. A já svým hráčům věřím," vysvětloval pro televizi TSN kouč Kanady Dave Cameron, proč sáhl k trenérské výzvě.

Rozhodčí celý moment na opakovaných záběrech dlouho zkoumali. Nakonec platnost gólu potvrdili. Nicméně zároveň s tím nevyloučili kanadského hráče, což by se po neúspěšné trenérské výzvě očekávalo.

Sudí to vysvětlili tím, že videozáběry byly „neprůkazné". Verdiktu se podivoval i kouč Finů Antti Pennanen.

„Rozhodčí mi to vysvětlili tak, že na videu nic neviděli. A nebudou tak nikoho vylučovat," nechápal Pennanen.

Finům se i tak podařilo snížit na dvougólový rozdíl, Kanaďané ale při risku soupeře bez brankáře uzavřeli na konečných 6:3.

„Nedokázali jsme se sebrat z toho, že jsme naši dobrou pasáž nevyužili v podobě více vstřelených gólů," mrzelo Pennanena. Jeho svěřenci nakonec v tabulce skupiny A obsadili druhé místo za stoprocentní Kanadou a ve čtvrtfinále se střetnou s Německem.

Reklama

Související témata: