Hlavní obsah

Každá lajna je nebezpečná, pochvaluje si Szturc. Ale ještě jsme nic nedokázali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak to byla jízda. Čeští hokejisté do 20 let pokračují na mistrovství světa ve skvělých výkonech, ale hlavou v oblacích rozhodně nelétají. I po čtvrtfinálovém vítězství 9:1 prohlásil útočník Gabriel Szturc v rozhovoru pro hokej.cz skromně: „Ještě jsme nic nedokázali.“ Postup mezi nejlepší čtyřku mladíkům jistě nestačí, chtějí medaili.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Gabriel Szturc (vlevo) slaví s Jiřím Ticháčkem gól do sítě Švýcarska.

Článek

České reprezentanty nesrazil ani úvodní gól soupeře už po 22 sekundách, kdy švýcarské vyhození odskočilo od čárového rozhodčího k osamocenému Robinovi. „Nešťastné odrazy se stávají. Ale bylo důležité, že jsme vůbec nevypnuli a nezalekli se," pochvaloval si Szturc.

Národní tým srovnal už ve 3. minutě a po první části dokonce vedl 3:1. „Pořád jsme se tlačili do brány, stříleli a skóre otočili už v první třetině. To nám psychicky hodně pomohlo," hodnotil forvard z týmu Kelowna Rockets hrající kanadskou juniorskou soutěž WHL.

Sám se dvakrát prosadil. Nejprve těsně po konci přesilovky na 6:1 a poté v poslední části uzavřel skóre zápasu. „Střely nám tam padaly. Ale nemohli jsme polevit ani ve třetí třetině. Pokračovali jsme s jednoduchým a přímočarým hokejem, snažili jsme se hrát stejně za každého stavu," vysvětloval křídelník druhého útoku.

Třemi trefami se na demolici soupeře podílela také čtvrtá formace, hned na čtyřech měla zásluhu elitní lajna. „Máme vyrovnaný tým, každá lajna je nebezpečná. Vypovídá to o kvalitě týmu, takže super. Zvedá to sebevědomí každému z nás," liboval si.

Prvního gólu na turnaji se dočkal i nejmladší z české dvacítky Eduard Šalé, který se vrátil do první formace ke Kulichovi a Šapovalivovi. Místo třináctého útočníka opět zaujal Sapoušek. „Jsem rád, že jsem zase dostal šanci. Ukázali jsme, že naše formace takhle spolu může hrát," říkal pro hokej.cz 17letý forvard brněnské Komety.

Kolektivní práci si Šalé pochvaloval. „Inkasovaný gól nás naopak nakopnul. Stačilo vyrovnat a pak už jsme hráli svůj hokej. Semkli jsme se a šlapali jako jeden tým," oceňoval. Český výběr zatím všech pět utkání na turnaji odehrál výborně, čtyři z nich vyhrál. „Máme zdravé sebevědomí," usmíval se.

A že je zdravé, o tom svědčí i výrok spoluhráče Szturce. „Musíme zůstat nohama na zemi. Ještě jsme nic nedokázali. Bude se hrát od nuly, připravíme se stejně," vykládal. Chystat se Češi budou na Švédy, se kterými mladíci zabojují o finále ve středu od 20:30 SEČ.

S výběrem Tre kronor se národní tým potkal už ve skupině, a i přes herní převahu padl 2:3 v prodloužení. „Víme, co od soupeře můžeme čekat. Podíváme se na video a připravíme se skvěle. Věříme si na ně," pokračoval Szturc. „Máme velkou šanci vyhrál," doplnil ho Šalé.

Reklama