Hlavní obsah

Kluci nechali na ledě všechno, snad si vezmou z turnaje jen dobré věci, přeje si Rulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohl si po 23 letech zopakovat zlatý úspěch. Tehdy Radim Rulík u české dvacítky asistoval Jaroslavu Holíkovi, tentokrát coby hlavní kouč dovedl mladíky těsně před zlatou bránu. K titulu mistrů světa chyběl krůček. I když to dlouho nevypadalo, Češi donutili favorizovanou Kanadu si sáhnout na dno sil a schopností. I přes porážku 2:3 v prodloužení si tak Rulík přeje, aby si hráči z Halifaxu odvezli jen pozitivní pocity. „Klukům jsme vyjádřili obrovskou gratulaci. Chceme, aby nebyli moc zklamaní. Aby si z turnaje vzali jen dobré věci, kterých bylo moře,“ říkal v rozhovoru pro hokej.cz.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Čeští hokejisté během třetí třetiny finále MS dvactek senzačně smazali náskok Kanady. V prodloužení však urvala zlato Kanada.

Článek
Fotogalerie

Česká dvacítka vstoupila do utkání aktivně a na příležitosti soupeře dokázala reagovat dobrými protiakcemi. „Nehráli jsme špatně a vytvořili si pár vyložených šancí, soupeře ale zachránila horní tyčka. Kdybychom šli do vedení, Kanada by určitě znejistěla," mínil Rulík.

Jenže na kdyby se hokej nehraje a vedoucí trefu obstarali domácí ve 13. minutě v početní výhodě. „Přesilovky mají nejlepší na turnaji a zase to potvrdili," komentoval 57letý kouč. „Pak ve druhé třetině jsme měli střídačku daleko a soupeř nás přehrával," pokračoval Rulík.

Naděje národního týmu však opět držel skvělý Tomáš Suchánek, který se oklepal i z nepříjemného střetu s Banikerem, jenž při nájezdu nevybíravě zboural českého gólmana. „Má skvěle nastavenou hlavu, je skvělý brankář. I když nebyl draftovaný, má před sebou skvělou kariéru. Stejně jako další hráči," chválil trenér.

Na poslední třetinu dokázal svěřence parádně nabudit a Česko vyždímalo zbytky sil ke srovnání z 0:2. „Změnili jsme hru, což přineslo zlepšení. Dominovali jsme a zaslouženě se vrátili do zápasu," oceňoval Rulík.

V prodloužení ovšem zaváhal jeden z nejlepších hráčů turnaje. Jiří Kulich rozhodl proti Švédsku, prosadil se i ve finále, ale při hře tři na tři mu utekl kotouč a soupeř z protiakce vsítil zlatý gól. „To se stane, vůbec mu to nezazlíváme," řekl zkušený trenér. „Věděli jsme, že bude hrát jen na brejky. Takovou situaci ale člověk nevymyslí," doplnil.

I přes finálovou porážku měl pro české mladíky jen slova chvály. „Kluci nechali na ledě všechno. Byl to úžasný zápas před parádní kulisou. Skvělý zážitek pro nás všechny. Zdolat domácí Kanadu dvakrát na turnaji je ale obrovsky těžké. Že to podruhé nevyšlo, to se v hokeji stává," lamentoval Rulík. Vždyť česká výhra v základní skupině byla vůbec prvním tříbodovým ziskem nad kolébkou hokeje od roku 1993, kdy na turnaji reprezentoval poslední výběr Československa.

Letošní výběr čerpal ze zkušeností ze srpnového šampionátu, kterého se zúčastnilo hned šestnáct hráčů. Pod novým realizačním týmem tehdy po skalpu USA ve čtvrtfinále bral čtvrté místo. Tentokrát dokázal dojít ještě dál, pro stříbro. „K mužstvu jsme přišli v červenci. Hráče jsme vůbec neznali. Za půlrok se udělal obrovský kus práce. Kluci ho udělali. A to mě těší," usmál se Rulík.

Reklama

Související témata: