Hlavní obsah

Sudí dvakrát potěšili Kanadu, americká naděje hasla po neuznaných gólech. Ranilo nás to, litoval kouč USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohlo to být drama až do konce, jenže americkým juniorům sudí neuznali v semifinále s Kanadou dva góly po trenérské výzvě. A domácí se prostříleli k výhře 6:2, která jim zaručuje boj o zlato. Hráči USA verdikty rozhodčích těžce nesli.

Foto: Darren Calabrese/The Canadian Press via AP, ČTK/AP

Zklamaní američtí hokejisté po semifinálové prohře s Kanadou.

Článek

Po skvělém úvodu a vedení 2:0 v 11. minutě neustála americká dvacítka kanadský nápor a třikrát po sobě inkasovala. Ve 28. minutě ale zase svitla naděje. Kanadský gólman Thomas Milic si připsal zákrok proti ráně Lukea Hughese, dorážející Jackson Blake ale před brankářem vyšťoural puk a z otočky ho poslal do sítě - 3:3! Jenže radost byla předčasná. V brankovišti došlo ke kontaktu střelce s Milicem, i když blíž k vlastnímu gólmanovi předtím postrčil Blakea kanadský obránce Owen Zellweger.

Kouč Dennis Williams si vzápětí vyžádal přezkoumání situace a finský rozhodčí Anssi Salonen branku po delším zkoumání odvolal.

Podle pravidla IIHF 69.1 by gól neměl být uznán pouze v případě, že ‚útočící hráč buď svým postavením, nebo relevantním kontaktem znemožní brankáři volný pohyb v brankovišti či hájení jeho branky; nebo pokud útočící hráč iniciuje záměrný kontakt s brankářem uvnitř nebo vně jeho brankoviště."

Americké nadšení se rychle proměnilo ve frustraci a domácí Joshua Roy za pět minut zvýšil na 4:2.

Hosté však ještě nesložili zbraně a při nástupu do třetí třetiny skórovali zásluhou Rutgera McGroartyho, jenž vydoloval puk pod Milicovým betonem. Kanadský brankář neměl situaci úplně pod kontrolou a navíc ho zmátla letící hokejka spoluhráče Zacka Ostapchuka.

Následovala další kanadská challenge a znovu branka neplatila.

„Rozhodčí rozhodli a my to už nemůžeme změnit," povzdechl si americký kapitán Hughes.

„Kanadu nakopnul hlavně první gól," věděl kouč USA Rand Pecknold. „Dodal jim víc sebevědomí. Naše lavička pak byla trochu skleslá, protože za to mohly naše chyby. A když nám neuznávali góly, tak nás to ranilo."

Američané tedy budou hrát o bronz se Švédskem. Na Kanadu čekají nabuzení Češi.

„Snad jsme v semifinále nevyplýtvali všechno štěstí," doufal gólman Milic.

Reklama

Související témata: