Hlavní obsah

Švýcaři si mysleli, že nás zmáknou, usmál se Rulík a vyzdvihl mentální sílu českých mladíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Byl to začátek jako z hororového filmu. Přestože se čeští hokejisté do dvaceti let před čtvrtfinále MS speciálně připravovali na smrtící švýcarské protiútoky, hned po tom prvním už ve 22. vteřině prohrávali. Moment, který by zamával s leckterým zkušeným mančaftem, ne tak ale se svěřenci trenéra Radima Rulíka. Ještě do desáté minuty třemi góly skóre otočili, nebohého protivníka drtili i ve zbytku zápasu a suverénním triumfem 9:1 jen potvrdili, v jak obrovské pohodě se v Halifaxu nacházejí.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Čeští hokejisté slaví třetí trefu do švýcarské sítě ve čtvrtfinále MS dvacítek.

Článek
Fotogalerie

„Věděli jsme, že Švýcaři jsou nejnebezpečnější z rychlých protiútoků. A hned v prvním střídání našemu obránci (Ticháčkovi) v útočném pásmu skočil puk a byl z toho gól. Jak špatně to ale začalo, tak výborně to skončilo, což jsem říkal i hráčům v kabině po zápase," prohlásil Radim Rulík bezprostředně po utkání pro hokej.cz.

Už o dvě minuty později totiž Kulich, jenž v zápase nakonec posbíral dva góly a stejný počet asistencí, při hře ve čtyřech na obou stranách srovnal, aby následně Marcel v osmé minutě v oslabení skóre otočil a Hauser pak za další dvě minuty přidal třetí gól.

„Mužstvo ukázalo velkou mentální sílu. Bylo strašně důležité, že jsme první třetinu otočili. Byl to základní kámen a mužstvo celkově ukázalo svou vnitřní sílu. Nesesypali jsme se, šli jsme do toho naplno, aby nás gól nepoznamenal," těšilo Rulíka, podle něhož jeho týmu pomohla i prohra 2:4 se Švýcary v generálce na turnaj.

„Mám dojem, že si mysleli, že nás zmáknou. Že nás udělají. To byla naše obrovská výhoda," míní Rulík, jenž dvacítku stejně jako před necelými pěti měsíci na přeloženém šampionátu dovedl do semifinále.

Tehdy ale Češi v Edmontonu následně dvakrát prohráli a na první medaili z MS od roku museli zapomenout. Nyní o ni zabojují znovu a výborné výkony ve všech pěti dosud odehraných zápasech na turnaji v Halifaxu jim dávají na zisk cenného kovu slušnou naději.

„Máme čtyři nebezpečné formace, každá z nich nám může pomoci a můžeme rozložit síly. Je to naše obrovská výhoda a myslím, že se nám to začíná vracet," pochvaluje si kouč, že hra nestojí jen na jedné lajně.

Kanada splnila proti Slovensku roli favorita, a Češi tak v boji o finále ve středu večer od 20:30 SEČ narazí na Švédy. S nimi se potkali už v základní skupině a navzdory prohře 2:3 (dosud jediné na turnaji) rozhodně nebyli horším mužstvem. „Víme, proti komu jdeme," šibalsky se usmál Rulík.

Reklama