Hlavní obsah

TOP 2023: Dvacítka vybojovala medaili po 18 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhého si nikdo nepamatuje, hlesl skleslý hokejový obránce David Jiříček jen pár minut poté, co čeští mladíci padli v prodloužení finále mistrovství světa s domácí Kanadou. Mýlil se. Na senzační stříbrné tažení dvacítky, která na šampionátu získala medaili po 18 letech, se jen tak nezapomene.

Foto: Profimedia.cz

Čeští hokejisté získali na MS do 20 let stříbrné medaile.

Článek

Před turnajem s nimi nikdo do okruhu favoritů nepočítal. „Jenže já od začátku cítil obrovskou vnitřní silu týmu. Kluci chtěli pracovat a všechno, co jsme jim říkali, přenášeli na led,“ říkal trenér Radim Rulík.

Jeho svěřenci hned na úvod všechny šokovali triumfem nad Kanadou, který tým nastartovala. Češi po celý turnaj bavili ofenzivní hrou bez vyčkávání, na dvacetileté kluky předváděli až nevídaně vyspělý hokej. Jako jediní na šampionátu neprohráli po 60 minutách.

Foto: Jan Beneš/Český hokej

někdejší trenér hokejové dvacítky Radim Rulík.

„Od začátku jsme věřili, že dojdeme daleko. Hráli jsme jako jeden člověk. Jsem na tým hrdý,“ dmul se pýchou autor sedmi branek na turnaji Jiří Kulich, když přemohl slzy po smolné finálové porážce.

Další stovkař z NHL
Doposud se to z českých plejerů podařilo v NHL jen Jaromíru Jágrovi, v roce 2023 ale dokázal metu 100 bodů v sezoně překonat také David Pastrňák. Nakonec si v sezoně připsal 113 bodů, což ho zařadilo na třetí místo v produktivitě, s 61 góly byl druhý mezi střelci za Connorem McDavidem. Suverénně ovládl i Zlatou hokejku, která je udělována nejlepšímu českému hráči, když ho ve finálovém kole dalo na první místo 64 z 65 hlasujících. A ani v této sezoně nebrzdí, protože po třetině základní části to má útočník Bostonu rozjeto na ještě lepší bodový zisk.

Na úspěch dvacítky navázala rovněž v Kanadě i ženská reprezentace, jež na MS obhájila bronz, a parahokejisté, kteří třetím místem získali historicky první medaili ze světového šampionátu.

Reklama

Související témata: