Hlavní obsah

V nominaci na mistrovství světa dvacítek je Jiříček i Kulich. V Kanadě vypomůže také kouč Jalonen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bronzový medailista z letošního seniorského hokejového mistrovství světa David Jiříček figuruje v širší, sedmadvacetičlenné nominaci juniorské reprezentace pro světový šampionát hráčů do 20 let v Kanadě. Trenér Radim Rulík do kádru zařadil také útočníka Jiřího Kulicha, jenž stejně jako Jiříček aktuálně hraje v zámořské AHL. Kulich by se k týmu měl připojit už na přípravném kempu, u Jiříčka je zatím situace nejasná a záleží na ochotě celku Columbus Blue Jackets, kterému v NHL patří.

Foto: Jan Beneš/Český hokej

Obránce David Jiříček je v nominaci na mistrovství světa juniorů v Kanadě.

Článek

„Jsme v intenzivním kontaktu s generálními manažery obou týmů NHL. Máme předběžný souhlas, že by měli David i Jirka náš tým posílit. Stoprocentně ale vše budeme moct potvrdit, až budou oba na místě. Jirka Kulich by se ale měl připojit už 18. prosince v Kanadě, u Davida zatím nevíme a budeme to řešit po příletu do zámoří," říká generální manažer reprezentace Otakar Černý.

Evropská část týmu se schází během pondělí v Praze, odkud se v úterý autobusem vydá do Mnichova a následně se letecky přesune do Montrealu. Usídlí se v městě Bridgewater, které je zhruba hodinu od Halifaxu (tam sehraje základní skupinu MSJ) a až do 22. prosince tu bude mít přípravný kemp. Během něj odehraje také dvě přátelská utkání proti Lotyšsku (20. prosince) a Švýcarsku (22. prosince), přičemž 27. prosince po půlnoci českého času vstoupí do šampionátu duelem proti domácí Kanadě.

Momentálně je v nominaci 24 hráčů a tři brankáři, přičemž na soupisku šampionátu může být zapsáno pouze 20 hráčů do pole a tři gólmani. „Máme určitou rezervu, protože v přípravných zápasech i trénincích se může stát cokoliv a dostat pak do Kanady hráče z Evropy je komplikovanější," vysvětluje kouč Radim Rulík.

Hned 19 hráčů ale má předchozí zkušenost z mistrovství světa – ať už z toho, které loni zůstalo nedohrané kvůli rozšíření covidové nákazy či z jeho srpnové náhrady, na níž skončil tým čtvrtý. „Může to být výhoda i nevýhoda. Pokud budou hráči hladoví, že chtějí víc, tak to může být výhoda. Pokud budou ale uspokojení, tak to naopak bude problém. Zkušenost s velkým turnajem je dobrá, ale jde o to ji také zužitkovat," říká Rulík. „V srpnu byli hráči nerozehraní, teď to bude jiné."

Realizačnímu týmu bude podobně jako v srpnu přímo v Kanadě vypomáhat také kouč seniorské reprezentace Kari Jalonen. Sám se nabídl a Rulík i jeho kolegové to uvítali. „Měli jsme s ním výbornou zkušenost. Sleduje různé aspekty hry a v srpnu nám po každém utkání předával řadu poznatků. Tentokrát to bude už po jednotlivých třetinách," říká Rulík, přičemž spolupráce se může během turnaje ještě rozšířit.

Kromě Kanady se reprezentace v základní skupině utká ještě s Rakouskem, Švédskem a Německem. Na posledním juniorském MS, které se letos konalo netradičně v náhradním srpnovém termínu, česká reprezentace pod Rulíkovým vedením obsadila čtvrté místo, v boji o bronz prohrála se Švédskem 1:3. Medaili získalo Česko naposledy v roce 2005, kdy skončilo třetí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.