Hlavní obsah

Švédsko - Česko 3:2 PPZnovu skvělý výkon. Proti Švédsku ale dvacítka padla v prodloužení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hokejová reprezentace znovu na světovém šampionátu hráčů do 20 let podala vynikající výkon, byť tentokrát to stačilo jen na bod. Ve svém třetím duelu na turnaji prohrála se Švédskem 2:3 po prodloužení, nicméně pořád může ovládnout skupinu a zajistit si přijatelnějšího soka pro čtvrtfinále. Na koho v klíčovém mači narazí, ale bude jasné až po odehrání základních skupin, přičemž Češi tu svou zakončí zápasem proti Německu, který hrají na Silvestra od 19.30.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Český hokejista Jakub Brabenec (uprostřed) v obležení švédských hokejistů Noaha Ostlunda (vlevo) a a Liama Ohgrena.

Článek
Fotogalerie

Češi začali svižně. Už ve třetí minutě Svozil od zadního mantinelu našel před brankou čekajícího Měchuru, jehož ránu Lindbom kryl. O pět minut později znovu Svozil obdobně od mantinelu vybídl Brabence, jenž však ve výtečné pozici netrefil puk dostatečně silně. V polovině třetiny zahrozili i Švédové – Östlund se dostal až těsně před gólmana Suchánka, který však zůstal neprostupnou zdí.

Češi byli dál aktivnější i nebezpečnější. Skvěle bránili střední pásmo, byli připraveni na švédskou kombinaci a soupeř se tak jen ztěžka – a povětšinou individuálně – dostával do útočné třetiny. Čeští beci naopak opět výtečně zakládali akce, nicméně Lindbom zůstával bezchybný. "Potřebovali jsme se akorát víc rvát v brankovišti o odražené puky, být víc před brankářem. Gólman byl skvělý, ale kdyby neviděl, možná jsme měli větší šanci. To se pokusíme zlepšit do dalších zápasů," řekl kouč Radim Rulík.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Švédský brankář Carl Lindbom se chystá ukrýt puk v lapačce během utkání MS dvacítek s Českem. Jeho spoluhráči Victor Sjoholm a Elias Pettersson brání v dorážce českému útočníkovi Petru Hauserovi.

Góly tak přišly až ve druhém dějství. Ve 24. minutě se Hauser skvěle protáhl podél mantinelu do útočného pásma, přebruslil švédské beky a pak jen popostrčil puk na najíždějícího Jiříčka, jenž se stal už šestým českým bekem s gólem na šampionátu.

Při oslavě branky však zbytečně Aleš Čech fauloval soka, a byť oslabení jeho parťáci přečkali, tak chvíli po jeho návratu z trestné namazal Hamara Wagnerovi, jenž vyrovnal. A za minutu a půl bylo ještě hůř – Jansson nahazoval od modré, avšak Suchánkovi zrovna v ten moment zakryla výhled dvojice hráčů a puk zaplul až do branky. Švédové najednou napadali českou rozehrávku, dostávali obránce pod tlak. Nicméně Češi se celkem záhy z direktu oklepali, což jen dokresluje jejich herní i psychickou vyspělost, kterou na turnaji prokazují.

Také do třetí třetiny vlétli s chutí, měli několik výtečný šancí a třeba taková Jiříčkova dělovka od modré málem proděravěla Lindbomovu lapačku, avšak právě vynikající švédský gólman byl důvodem, že dlouho zůstalo jen u jediné české branky. V 54. minutě už radostí zvedal ruce Hauser, avšak puk z brankové čáry Švédi vyhodili. Ovšem o pár desítek vteřin později si dopředu najel obránce Ticháček, přesnou ranou srovnal a poslal duel do prodloužení.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Český hokejista Stanislav Svozil (vlevo) se chystá ohrozit švédského gólmana Carla Lindboma v utkání na mistrovství světa dvacítek.

V něm mohl rozhodnout Jiříček, ale nakonec rozdílový gól dal Švéd Jansson.

"První a třetí třetina byla z naší strany výborná. Měli jsme energii. Švédové měli minimum šancí a jednoznačně jsme je přetlačili. Musíme ale respektovat sílu soupeře. Švédové jsou silný tým. Já nepamatuju zápas, kdy bychom je takhle tlačili. Strašně času se odehrálo v jejich třetině, jenom se bránili. To fakt nepamatuju," dodal Rulík.

Pokud ale na Silvestra uhrají Češi o dva body víc než Švédsko proti Kanadě, vyhrají skupinu a nebudou se muset stěhovat z Halifaxu.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let:
Skupina A (Halifax):
Švédsko - Česko 3:2 v prodl. (0:0, 2:1, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 26. Wagner, 27. Jansson (O. Pettersson, Robertsson), 62. Jansson (Lekkerimäki, Östlund) - 24. Jiříček (Hauser, Měchura), 55. Ticháček (Šapovaliv, Jiříček). Rozhodčí: Menniti (Kan.), Schlittenhardt (USA) - Hautamaki (Fin.), Klouček (ČR). Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 9140
Švédsko: Lindbom - Sjöholm, Engström, Sandin-Pellikka, Odelius, Jansson, E. Pettersson - Rosén, Bystedt, Carlsson - Lysell, Östlund, Öhgren - Lekkerimäki, Wagner, Stjernborg - O. Pettersson, Oscarson, Robertsson - Strömgren. Trenér: Magnus Havelid.
Česko: Suchánek - Ticháček, Jiříček, Svozil, Špaček, Hamara, Moravec, Čech - Šalé, Šapovaliv, Kulich - Chmelař, Brabenec, Szturc - Ryšavý, Menšík, Kos - Hauser, Marcel, Měchura - Sapoušek. Trenér: Radim Rulík.
Rakousko - Kanada 0:11 (0:3, 0:4, 0:4)
Skupina B (Moncton):
Lotyšsko - Finsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Nyman (Malinen, Salin), 30. Huuhtanen (Nyman, Salin), 58. K. Kapanen (Päivärinta). Rozhodčí: Tscherrig (Švýc.), Hamilton - Wyonzek (oba Kan.), Goncalves (Fr.). Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 4081.
USA - Švýcarsko 5:1 (1:0, 3:1, 1:0)
Tabulka skupiny A:
1.Švédsko3210015:28
2.Česko3201016:57
3.Kanada3200124:76
4.Německo200022:120
5.Rakousko300030:310
Tabulka skupiny B:
1.Finsko3201010:57
2USA3200113:96
3.Švýcarsko302017:94
4.Slovensko210018:83
5.Lotyšsko300124:111

Reklama