Hlavní obsah

Velká změna u hokejových akademií. Podstatné budou už jen výsledky mládeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejový svaz chystá od příští sezony změny v projektu Akademie Českého hokeje, který zastřešuje mládežnické týmy působící v extralize juniorů, dorostu a devátých tříd. Doposud pro získání statusu akademie bylo nutné splnit licenční podmínky. Roli hrálo třeba zázemí, nominace mladých hráčů do reprezentačních výběrů nebo případná pozice na draftu do NHL. Téměř vůbec nebyly podstatné výsledky klubů v mládeži, což se teď naprosto mění.

Foto: Český hokej

V projektu Akademií Českého hokeje se chystají změny (ilustrační foto).

Článek

Nově se budou licence přidělovat na základě účasti klubů v jednotlivých soutěžích. „Dojde tak k celkovému narovnání podmínek. Akademie Českého hokeje se zpřístupní všem, což umožní především větší investice do mládežnických trenérů a tím i zkvalitnění sportovní přípravy mládeže,“ uvedl svaz v tiskové zprávě.

Důležité bude tedy jen to, kolik týmů bude mít klub ve třech zmiňovaných mládežnických ligách. Kluby účastnící se všech tří soutěží získají označení AAA, ty hrající dvě ligy pak AA a jedna mládežnická soutěž bude klub opravňovat k úrovni A. „Všechny tyto kluby budou mít nárok na podporu ze strany Českého hokeje, která bude rozdělena na pevnou a pohyblivou část,“ vysvětlil svaz.

Počet akademií, které získají alespoň označení A, tak ještě stoupne nejspíš na 32. Rovná třicítka týmů totiž hraje extraligu deváťáků, navíc Poruba i Přerov působí v nejvyšší dorostenecké soutěži. Ve všech třech mládežnických ligách tak výrazně stoupne tlak na výsledky. Kluby se však od svazu podrobnosti dozvědí, až budou známi všichni účastníci těchto soutěží.

Prezident Českého hokeje Alois Hadamczik si od změny slibuje zvýšení podpory pro mládežnické trenéry. „Hlavním důvodem pro přijaté změny je právě vyšší podpora trenérů, a to i v těch menších klubech. Nové podmínky umožní, aby byli odměňováni mnohem lépe a mohli se tak plně věnovat své práci pro mládež,“ řekl Hadamczik. Připomněl také, že během dvou posledních sezon došlo k navýšení prostředků na odměny trenérů akademií o 25 milionů korun na současných více než 47 milionů korun.

Reklama