Hlavní obsah

Zemřel hrdina olympijského "Zázraku na ledě"

Krátce po 63. narozeninách zemřel bývalý americký hokejista Mark Pavelich, jeden z aktérů "Zázraku na ledě" na olympijských hrách v Lake Placid v roce 1980. K legendární výhře 4:3 nad obávaným výběrem Sovětského svazu přispěl asistencí na vítězný gól Mikea Eruzioneho.

Foto: Ron Frehm, ČTK/AP

Mark Pavelich (vlevo) na archivním snímku v dresu New York Rangers

Článek

Podle listu Minneapolis Star News byl Pavelich nalezen mrtev v léčebném centru, kde se léčil s duševními problémy poté, co byl předloni zatčen za napadení a vážné zranění souseda. Příčina smrti někdejšího útočníka není známa.

Na olympijském turnaji v Lake Placid, který americký tým složený z hráčů univerzitních soutěží senzačně ovládl, si Pavelich připsal gól a šest asistencí. Svou zlatou medaili prodal v roce 2014 v aukci za více než čtvrt milionu dolarů. Je třetím z hrdinů Miracle on Ice, který zemřel, po Bobu Suterovi a trenérovi Herbu Brooksovi.

Po úspěchu na OH se Pavelich prosadil i v NHL, i když neprošel draftem. Pět sezon hrál za New York Rangers, krátce nastupoval i za Minnesotu a San Jose. V 355 zápasech nasbíral 137 branek a 192 asistencí. Působil také v Evropě v Luganu a Bolzanu.

Foto: Mike Groll, ČTK/AP

Bývalý americký hokejista Mark Pavelich (vpravo) zemřel krátce po 63. narozeninách

Reklama