Hlavní obsah

I v dnešním hustém silničním provozu se na kole můžeme cítit bezpečněji

Silniční cyklisté ale i majitelé jiných typů kol jsou často konfrontováni s hustým silničním provozem a agresivní jízdou některých řidičů. Stejně jako v autech lze i na kole využít moderní technologie pro zvýšení vlastní bezpečnosti.

Foto: Garmin.com

Radar Garmin Varia RTL515 umístěný pod sedlem

Článek

Dny se prodlužují, ale stále se může stát, že se z vyjížďky vrátíme za šera nebo až po setmění. Vzájemné chování řidičů a cyklistů v ČR není ideální. Pravidlo o povinném odstupu 1,5 m při předjíždění cyklisty je v mnoha případech neproveditelné a zlepšení asi nepřinese. Jako cyklista si musím uvědomit, že při případné kolizi jsem já ten slabší účastník. Měl bych se v rámci své jízdy chovat obezřetně a nemyslet si, že silnice je jen pro mě. Měl bych se snažit předvídat za projíždějícího řidiče a své chování přizpůsobit daným podmínkám. Nemusí se nutně jednat o bezohledného piráta silnic, chvilku nepozornosti nebo neúmyslný špatný manévr zažila většina řidičů.

Foto: Pulsmetry.cz

Držák je součástí balení a instalace je jednoduchá

Naši bezpečnost můžeme zlepšit kvalitním osvětlením a moderními technologiemi. Šetřit na bezpečnosti se nevyplácí. Zdraví je nevyčíslitelné a kolo, na kterém jedeme, v mnoha případech stálo více než je hodnota právě projíždějícího auta.

Použití je snadné a velmi efektivníVideo: Pulsmetry.cz

Cykloradar Garmin Varia RTL515 informuje cyklistu i řidiče. Jeho inteligentní svítilna umí blikat a svítit v několika režimech. Pokud zaznamená auto za vámi, dá o vás řidiči patřičně vědět. V tu chvíli totiž změní intenzitu svícení, styl a frekvenci blikání. Světelný tok je rázem velmi intenzivní i za denního světla. Radar lze propojit s kompatibilními hodinkami Garmin, navigacemi řady Garmin Edge nebo chytrým telefonem. Na displeji připojeného zařízení potom vidíte blížící se auta a jejich počet. Podle zobrazení poznáte, jak rychle se přibližují. Odpadá tím tolik nebezpečné ohlížení se za sebe, které bývá častou příčinou nehody, protože při něm uděláme nežádoucí oblouk směrem do středu vozovky. Pokud jedete ve skupině cyklistů, radar se snaží ostatní cyklisty „nevnímat" jako auto za vámi.

Foto: Pulsmetry.cz

Radar lze použít ve městě i na okreskách

Radar od Garminu používáme s kolegy z obchodu Pulsmetry.cz všichni. Vlastně už bez něj na kole nevyjedeme, protože i když radar případné kolizi sám nezabrání, rozhodně výrazně snižuje riziko, že k nějaké dojde. Další výhodou je to, že si jej mohou pořídit i uživatelé, kteří nevlastní jiné zařízení Garmin. Pro zobrazení informací o projíždějících autech mohou využít chytrý telefon a aplikaci Garmin Varia, která je zdarma.

Přeji vám, ať se z každé projížďky vrátíte bez šrámů a odřenin.

Článek vznikl ve spolupráci s obchodem Pulsmetry.cz

Tento článek nevyjadřuje názor redakce.