Hlavní obsah

Proč je lepší běhat s hodinkami a ne s mobilem?

Když si jdu zaběhat, stále potkávám hodně běžců s mobilem v ruce nebo v pouzdře na paži. Moderní sportovní GPS hodinky jsou při běhu a sportu obecně mnohem lepším parťákem než telefon. Možná vás překvapí, co vše umí.

Foto: Pulsmetry.cz

Běhat musíte sami, vše ostatní zvládnou hodinky

Článek

Použití mobilního telefonu v kombinaci se sportovní aplikací (Endomondo, Runtastic a další) jako alternativy ke klasickému sportteteru se těšilo velké oblibě přibližně před 10 lety. Aplikace v telefonu nabídla proti tehdejším sportovním hodinkám řadu výhod. Jenže doba se změnila. Telefony jsou větší, pro sport méně praktické, dražší (případné poškození při pádu víc bolí) a aplikace v plné verzi jsou zpoplatněny. Proti tomu sportovní GPS hodinky toho umí několikrát víc než před 10 lety. Tréninková aplikace je samozřejmě i jejich nedílnou součástí. Hodinky jsou pomocí aplikace propojené s telefonem a naměřená data si tak můžete komfortněji prohlédnout.

Foto: Pulsmetry.cz

Garmin Forerunner 255 nadchne nejen běžce

Lídrem trhu v chytrých hodinkách se zaměřením na sport je dnes značka Garmin, dobře si vede také finský Polar, který byl dříve průkopníkem v měření tepové frekvence.

Garmin nejlépe kombinuje chytré hodinky pro denní nošení a sport. Díky celodennímu snímání tepu, pohybu, kroků a pokročilému monitoringu spánku sleduje jak regenerujete a zabrání tak přetrénování. Poskytne analýzu tréninku a nabídne doporučení pro zlepšení.

Hranice tréninkové diagnostiky posouvá špičkový Garmin Forerunner 955 uvedený letos v červnu. Tento model nabídne profesionálům a nadšencům řadu tréninkových funkcí, které doposud nenabízí žádné jiné hodinky. Ve střední třídě podobným způsobem posouvá hranice Garmin Forerunner 255 představený také v menší dámské velikosti.

Foto: Pulsmetry.cz

Garmin Forerunner 955 je král mezi sporttestery

Hudba, trenér, mapy i platby na vašem zápěstí

Ano, tohle všechno a mnoho dalšího lze mít v dnešní době na zápěstí v podobě malých a lehkých hodinek. Samozřejmě ne každý model disponuje všemi vymoženostmi. Garmin Pay je bezpečný systém plateb, kdy u sebe nemusíte mít fyzicky ani kartu, ani telefon. Pokud hodinky sundáte z ruky, nikdo jiný s nimi nezaplatí. Stejně tak hudební přehrávač podporující i offline přehrávání (například ze Spotify) je přímo v hodinkách. Ty samozřejmě lze bezdrátově propojit s bluetooth sluchátky.

Ve vybraných modelech můžete mít mapy celého světa. A pro jejich použití v terénu opět nepotřebujete mít telefon u sebe. Mnoho výrobců smart hodinek láká zákazníky na nekonečný seznam funkcí, mnoho z nich ale funguje právě jen v dosahu telefonu. Garmin jde cestou, kdy naprostá většina funkcí je nezávislá na telefonu.

Foto: Pulsmetry.cz

Profesionální diagnostika tréninku od Garminu

Základní sportovní hodinky startují na ceně přibližně 4000 Kč. Za tuto cenu získáte „trenéra", který dohlédne na to, aby bylo sportování přínosem pro vaše zdraví a kondici. Modely střední a vyšší třídy vám umožní řídit trénink jako profesionálům.

Článek vznikl ve spolupráci s obchodem Pulsmetry.cz

Tento článek nevyjadřuje názor redakce.